2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Emberrablás, kínzás, gyilkosság: 29-en kaptak életfogytiglant

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 08:36, frissítve: csütörtök 12:07

Hatalmas tömeg várta a tárgyalótermen belül és kívül is a 40 évvel ezelőtti argentin katonai diktatúra vádlottjainak ítélethirdetését. A bíró 29 volt katonatisztre szabott ki életfogytiglani börtönbüntetést. Köztük volt a "halál angyala" néven elhíresült Alfredo Astiz, valamint Jorge Acosta, ők már eleve életfogytiglani büntetésüket töltik a "piszkos háború" idején elkövetett bűneikért.

„Egyetértünk abban, hogy ezeknek a pereknek tovább kell menniük, annak ellenére, hogy ez a kormány inkább akadályozni szeretné az igazságszolgáltatást. De az életfogytiglani ítélet kihirdetése a "haláljáratok" két pilótájára, nagyon sok érzelmet hozott felszínre. Nem tudom, hogy az "öröm"-e a legmegfelelőbb szó, de igen, örülünk annak, hogy ez megtörtént” – mondta az áldozatok családtagjaiból alakult szervezet egyik tagja.

1976 és 1983 között csaknem 30 ezer embert hurcoltak el, többségükben baloldaliakat, de számos olyan áldozat is volt, akinek nem volt kapcsolata a politikával. Többségük sosem került elő.

A katonai diktatúra több, álcázott vallató- és kivégzőközpontot állított fel, ezek közül az egyik legismertebb a buenos aires-i Haditengerészeti Műszaki Iskola épületében működött. Az itt fogvatartott csaknem 5 ezer emberből alig 200-an élték túl a kínzásokat. A mostani tárgyaláson először ítéltek el olyanokat is, akik az úgynevezett haláljáratokat vezették - azaz úgy végezték ki az áldozatokat, hogy élve repülőgépről vagy helikopterről a tengerbe dobták őket.

„Az, hogy nyugtatót adtak a szeretteinknek, mielőtt és mialatt kidobták őket a repülőgépekből a folyóba és a tengerbe - ez hihetetlen. Bűn” – fogalmazott a szervezet másik tagja.

A dél-amerikai országban több, a diktatúrával kapcsolatos per folyik. Tavaly 15 volt katonát ítéltek el baloldali disszidensek elrablása és meggyilkolása miatt. A jelenlegi jobbközép kormányt azonban többen is azzal vádolják, hogy visszafogja az igazságszolgáltatást ezekben az ügyekben.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!