2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Először mehettek focimeccsre a szaúdi nők

Hír TV

2018. január 13., szombat 14:06, frissítve: szombat 14:16

Az ország története során először nézhették meg nők férfi labdarúgó-csapatok mérkőzését Szaúd-Arábiában. Az öböl menti konzervatív királyságban egyre több olyan intézkedést hoznak, amellyel több szabadságot adnak a nőknek, ezzel a remények szerint változik az állam nemzetközi megítélése is. Szaúd-Arábiát sokszor bírálták, amiért a szigorú iszlám törvénykezést betartva korlátozta a nők lehetőségeit.

A dzsiddai Abdullah Király Stadionban rendezték az első olyan férfifutballmeccs, amelynél már nők is helyet foglalhattak a lelátón.

„Őszintén szólva ezt a döntést már régen meg kellett volna hozni. Istennek hála, most is jókor jött, és remélhetőleg a jövő még több jót hozhat a nők számára” – nyilatkozta egy szurkoló.

A sivatagi királyság sportot felügyelő hatósága októberben döntött úgy, hogy ez év január elsejétől Dzsiddában, Dammámban és Rijádban legyenek a stadionokban családi szektorok, ahová nőket is beengednek. Korábban ugyanis a hölgyek nem vehettek részt olyan sporteseményeken, ahol férfiak versenyeztek, vagy ahol egyáltalán férfiak szurkoltak. A döntés egyik motivációja az, hogy a családokat kimozdítsák a négy fal közül.

„Ma az emberek mindössze 13 százaléka jár el sportolni. Szeretnénk ezt a számot 2030-ig 40 százalékra felvinni komoly rendezvények segítségével. Ez a mai is egy ilyen esemény, az első, amelyet a szövetség megszervezett” – jelentette ki egy sportszervezet vezetője.

Az elmúlt hónapokban több olyan döntést is hozott a szigorú iszlám törvényeket alkalmazó ország, amellyel több szabadságjogot ad a nőknek. Számukra csak néhány hónapja lehetséges az is, hogy gépkocsit vezethessenek, ennek népszerűsítésére nők számára szervezett autókiállítást is rendeztek néhány napja.

Szaúd-Arábiában egyre nagyobb szerepet kapnak a döntéshozásban a királyi család fiatalabb tagjai, akik politikai szerepvállalása elemzők szerint megváltoztathatja az ország nemzetközi megítélését az esélyegyenlőség kérdésében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!