2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Élő lánccal tiltakoztak muszlim fiatalok egy zsinagógánál

2015. február 22., vasárnap 08:14, frissítve: hétfő 09:29

Élő lánccal vettek körbe fiatal muszlimok egy zsinagógát Oslóban, hogy tiltakozzanak az antiszemitizmus és a terror ellen. A mintegy ezer muszlim hívő a koppenhágai és a párizsi merényletekre válaszul szervezte az akciót.

Élő láncot alkottak iszlám hívő fiatalok egy oslói zsinagóga körül. Több mint ezer fiatal csatlakozott az akcióhoz. Azt mondták, a norvég muszlimok többsége elítéli a radikális iszlamizmust. „Azért jöttem el, hogy a vallások közötti párbeszédet népszerűsítsem, hogy bebizonyítsam, békében megférünk egymás mellett. Ezt jelenti embernek lenni” – mondta az egyik résztvevő.

A megmozdulást ez a 17 éves norvégiai muszlim lány szervezte. A koppenhágai és a párizsi merényletek miatt tartotta szükségesnek az előítéletességgel és az antiszemitizmussal szembeni kiállást. „A dániai terrortámadásra felfigyeltünk mi, fiatalok is. A muszlimokkal és a zsidókkal szemben sok az előítélet. Ezt nap mint nap tapasztaljuk” – nyilatkozta Hajrah Arshad.

A norvég zsidó közösség vezetői hálájukat fejezték ki a megmozdulás szervezőinek. Norvégiában augusztusban is volt egy hasonló tüntetés. Akkor több ezer muszlim és nem muszlim tüntetett az Iszlám Állam ellen.

Norvégiában mintegy ezer zsidó, de több mint 150 ezer muszlim él. A bevándorlás kérdése 2011-ben került a figyelem középpontjába a skandináv országban, amikor a szélsőségesen iszlámellenes Anders Behring Breivik 77 embert lőtt agyon Oslo közelében. Felmérések szerint a norvégok azóta egyre befogadóbbak. 77 százalékuk szerint a külföldiek hasznos tagjai a társadalomnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!