2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Elképesztően sok külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán

2015. április 2., csütörtök 10:23, frissítve: péntek 06:59

25 ezer külföldi állampolgár harcol az Iszlám Állam dzsihadistái oldalán a Közel-Keleten – derül ki az ENSZ jelentéséből. A nemzetközi szervezet szerint még soha nem voltak ennyien, számuk több mint 70 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

Tikrít visszafoglalását ünnepelte az iraki miniszterelnök, a kormányfő szerint a hadsereg – iráni és amerikai segítséggel – felszabadította Szaddám Huszein szülővárosát az Iszlám Állam dzsihadistáinak uralma alól az egy napig tartó hadművelet végén. „Allahnak hála, kevés embert vesztettünk. Néhányan az offenzíva késlekedéséről beszéltek, de nem késleltettük, egyszerűen felkészültünk arra, hogy minimalizáljuk a veszteségeket. Végül sikerült minimális emberáldozattal bejutni a városba” – fogalmazott Haider Al-Abádi.

Az Egyesült Államok vezette koalíció szerint Tikrít egyes negyedei továbbra is a dzsihadisták ellenőrzése alatt állnak. Ezt az iraki belügyminiszter is elismerte.

Közben ismét egyre több nyugat-európai csatlakozik a Szíriában és Irakban harcoló iszlamista szélsőségesekhez. Legutóbb a török hatóságok tartóztattak fel Szíriába tartó brit állampolgárokat. „Április elsején kilenc brit állampolgárt fogtunk el az egyik határ menti településnél. Ez a falu amellett a szíriai város mellett fekszik, ahol a szélsőségesek egyik főhadiszállása van” – számolt be Mehmet Ali Edipoglu, a Republikánus Néppárt képviselője.

Az ENSZ jelentése szerint még soha ennyi külföldi nem csatlakozott a közel-keleti dzsihadista csoportokhoz – a szervezet 25 ezerre becsüli létszámukat. 2014 és 2015 márciusa között 71 százalékkal több külföldi harcos utazott az Iszlám Állam uralta régióba, mint korábban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!