2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Elhalasztotta az elnökválasztást a katalán parlament

Hír TV

2018. január 31., szerda 12:16, frissítve: szerda 14:58

A spanyol alkotmánybíróság szombaton úgy döntött, a Brüsszelben tartózkodó elnökjelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson. Carles Puigdemont ellen azonban elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, így engedélyt kell kérnie a madridi legfelső bíróságtól. A helyi törvényhozás épületénél késő délutánra ezrek gyűltek össze. hogy támogassák a leváltott elnök, Carles Puigdemont újraválasztását.

Nem mindenki körében aratott sikert a katalán parlament elnökének döntése, amivel elhalasztotta az elnökválasztást. Négy függetlenség párti képviselő rövid tiltakozást tartott a törvényhozás épületében. Nem értettek egyet a házelnök döntésével.

Torrent döntése nem oldja meg a problémát, mert Torrent úr nem is fújta le az ülést, csak elhalasztotta. Azt bizonygatta, hogy megvédi Puigdemont urat mint egyedüli elnökjelöltet – mondta Ines Arrimadas, az Állampolgárok párt frakcióvezetője.

A katalán parlament elnöke azzal indokolta döntését, hogy kifogással élnek a spanyol alkotmánybíróság szombati határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt, a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogatóparancs van érvényben ellene Spanyolországban, ahhoz engedélyt kell kérnie a madridi legfelső bíróságtól.

A függetlenségpártiak ugyanazt a célt követik, ez pedig egy eredményes elnökválasztási ülés. Amit a szavazatok mutatnak, az lesz a valóság. Nem szabad elfogadnunk egy olyan állam vágyait, ami meg akarja változtatni a választói eredményeket – véli Sergi Sabria spanyol parlamenti képviselő.

A katalán törvényhozás épülete előtt tömegdemonstráció volt. A házelnök döntése ellen tiltakoztak. Néhányan összecsaptak egymással és a helyi rendőrséggel. A tömeg az elnöki poszt várományosát a korábbi elnök, Carles Puigdemont éltette. A jelenleg Brüsszelben élő katalán elnök videoüzenetet tett közzé a közösségi médián. Azzal nyugtatta a választókat, hogy dacára annak, hogy az ülést elnapolták, ő az egyedüli jelölt.

A függetlenségpárti képviselők, akik arra készültek, hogy elnökké eskessenek, a legjobb garanciák a demokráciára és parlamenti ülés megkezdésére. Nincs más lehetséges jelölt vagy algoritmikus kombináció. Sajnos az ülés nem jött össze. A parlament elnöke más utat választott, és a döntését tiszteletben kell tartani – nyilatkozta Carles Puigdemont.

A spanyol kormány múlt pénteken fordult az alkotmánybírósághoz amiatt, hogy a katalán parlament elnöke az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült katalán vezetőt jelölte újból az elnökségre. A spanyol alkotmánybíróság szombati állásfoglalásában tíz napot határozott meg az érintettek számára, hogy kifogással éljenek döntése ellen. Carles Puigdemont ellen többek közt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepe, döntései miatt még októberben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!