2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Elfogták az egyik legvéreskezűbb drogbárót

2015. március 5., csütörtök 12:50, frissítve: csütörtök 13:04

Az egyik legkegyetlenebb drogbárót fogták el a mexikói hatóságok. Egy hete az úgynevezett Templomos Lovagok csoport vezetőjét, most pedig a Los Zetas kartell első emberét kerítették kézre. Ez utóbbi csoport a kábítószer-kereskedelmen kívül számos véres gyilkosság miatt vált hírhedtté.

Rendőrségi razzia során tartóztatták le otthonánál a Los Zetas nevű drogkartell vezetőjét Mexikóvárosban. „Fogalmam sincs, ki ő, azok után, ami történt. Soha nem mutatkoztak be a szomszédoknak. De hála Istennek, távoztak, mert nem akarjuk, hogy ilyenek legyenek a szomszédaink” – mondta a drogbáró egyik szomszédja.

Omar Trevino Moralest hajnalban a mexikói szövetségi erők kapták el egy rajtaütéskor. Átszámítva több mint félmilliárd forintos vérdíj volt kitűzve rá. A Los Zetas tagjai katonailag jól kiképzettek és vasfegyelmet tartanak, a két alapító korábban a mexikói hadsereg elitegységeiben szolgált, majd a kábítószer-csempészet mellett emberrablásokból és üzemanyaglopásból szerezték hatalmas vagyonukat. De a csoport nevéhez fűződnek Mexikó történelmének legkegyetlenebb gyilkosságai is: négy éve egy kaszinóban gyújtogattak, 2012-ben pedig majdnem ötven embert fejeztek le. „A bűnözői csoporthoz köthető támadások között olyanok vannak, mint az Egyesült Államok diplomáciai képviselete elleni akció Nuevo Leonban és Tamaulipasban, a Casino Royal felgyújtása, amelyben 52-en haltak meg, vagy Cesar Nino Villarreal tábornok megölése” – mondta a mexikói rendőrfőkapitány.

Morales letartóztatása egy héten belül a második siker a kábítószer-kereskedő bandák elleni hadjáratban. Múlt pénteken a Templomos Lovagok nevű drogszervezet vezetőjét fogták el. A latin-amerikai ország vezetését számos bírálat érte amiatt, hogy tavaly szeptemberben 43 egyetemistát raboltak el Guerrero államban. A tüntető diákokat a polgármester kérésére egy bűnbanda ölte meg, a rendőrség közreműködésével.

2007 óta a mexikói drogháború becslések szerint százezer halálos áldozatot követelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!