2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Elegük lett a rasszista szurkolótársaikból, saját klubot alapítottak

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 21:16, frissítve: csütörtök 22:56

Az erőszakos, szélsőséges szurkolókból lett elege néhány ezer izraeli fanatikusnak, amikor megalapították saját futballcsapatukat. A Beitar Jerusalem szurkolói több alkalommal is saját csapatuk kárára voltak, ugyanis a nagy múltú izraeli klub miattuk már többször is pontokat veszített, és bírságokat kellett fizetnie. Benjamin Netanjahu és a kormányzó Egyesülés (Likud) párt több más politikusa is az arab- és muszlimellenes Beitar szurkolója.

A Beitar Jerusalem a kormánypártban a kedvenc csapatnak számít, a kék-sárgák mérkőzésein átlagosan tizenháromezren szurkolnak. Négyezer drukker hátat fordított a csapatnak. Elegük lett a szélsőjobboldali kemény magból, a La Familia nevű csoportból, amelynek tagjai rendszeresen szidják az Izraelben élő arabokat.

„Ha a stadionba mentünk, olyan érzésünk volt, mintha az alvilággal mennénk focimeccsre, egy rasszista és militáns bűnszervezettel, amely velünk szemben is erőszakot alkalmazott” – mondta az egyik távozó szurkoló.

A szakadárok saját klubot alakítottak Beitar Nordia néven. A Nordia szó a magyar származású Max Nordaura, a cionista mozgalom egyik alapítójára utal.

„Láttuk a szurkolók rasszizmusát, a csapat igazi rasszizmusát és azt, hogy hogyan bántak a muszlim játékosokkal, azokkal, akiknek a céljuk ugyanúgy az volt, hogy a csapatot segítsék. Sajnos láttuk a rasszizmusukat. Úgyhogy én és még úgy négyezer szurkoló megalapítottuk a Beitar Nordiát. A célunk az, hogy megállítsuk a Beitar rasszizmusát” – mondta egy palesztin szurkoló.

A Nordia csapatkapitánya, Cion Zaken a Beitar Jerusalemből érkezett.

„A Beitar Nordia az egyetlen olyan klub Izraelben, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a rasszizmus ellen harcoljon. Hálás vagyok a szurkolóinak, akik múltban évekig próbáltak változtatni a dolgokon a Beitar Jerusalemnél, és amikor látták, hogy hiába fáradoznak, akkor sem adták fel, hanem megalapították a Beitar Nordiát” – nyilatkozta a kapitány.

A rasszista balhékért a Beitar Jerusalemet rendszeresen bünteti az izraeli labdarúgó-szövetség.

A Beitar Jerusalem az első osztályban játszik, a Beitar Nordia a harmadosztályban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!