2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Eldőlt: törvényesen is köthetnek melegházasságokat

2015. május 24., vasárnap 12:00, frissítve: vasárnap 12:14

Törvényes házasságot köthetnek a jövőben az azonos neműek Írországban. A népszavazáson egymillió-kétszázezer ember voksolt igennel és hétszázharmincezer nemmel. A homoszexuálisok házasságát elsősorban a városiak és a fiatalok támogatták. Elemzők szerint az eredmény azt jelzi, hogy már a katolikus vallás egyik fellegvára is egyre inkább liberalizálódik. Írország a világon az első olyan ország, ahol referendumon döntöttek az azonos neműek házasságkötésének legalizálásáról.

A szombaton tartott népszavazáson az emberek hatvan százaléka voksolt arra, hogy a jövőben a férfiak férfiakkal, nők pedig nőkkel is egybekelhessenek. „Ez egyszerűen csodálatos. Már több mint 16 éve vagyunk együtt, és már mindenki kérdezte tőlünk, hogy vegyenek-e esküvői kalapot” – mondta egy férfi.

A népszavazás megmozgatta egész Írországot: a referendumon több mint 60 százalékos volt a részvételi arány, amire több mint két évtizede nem volt példa a szigetországban.

Az igen szavazatok győzelmével Írország lett az első olyan ország a világon, ahol népszavazáson döntöttek a homoszexuálisok házasságkötésének legalizálásáról. „A szavazással megmutattuk, kik vagyunk – nagylelkű, jószívű, bátor és jókedvű emberek. Igent mondunk a befogadásra, a nagylelkűségre, a szerelemre és a házasságok egyenlőségére” – mondta Enda Kenny ír miniszterelnök.


Az igen pártiak magabiztos győzelme azért is meglepő, mert Írországot eddig Európa leginkább katolikus országai között tartották számon, márpedig a katolikus egyház ellenzi az azonos neműek házasságát. Szakértők az eredményt azzal magyarázzák, hogy az egyház egyre inkább veszít befolyásából a fiatalok között és az ír társadalom is egyre liberálisabb lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!