2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Éheztették és verték foglyaikat

2015. május 4., hétfő 12:22, frissítve: hétfő 13:06

Éheztették és verték rabszolgaként tartott foglyaikat a Boko Haram terroristái – erről számoltak be azok a túszok, akiket a nigériai hadsereg nemrég szabadított ki. Az iszlamista szervezet 2014 eleje óta 2000 nőt és lányt rabolt el.

Egy kormányzati támaszpontra érkeznek a Boko Haram fogságából kiszabadított asszonyok és gyermekek. A nigériai hadsereg az elmúlt napokban csaknem 300 túszt mentett meg. „A nigériai hadsereg részéről átadok 275, országon belüli menekültet, akiket a Szambisza erdőben mentettünk meg a katasztrófavédelemmel. Remélem, hogy ők a megfelelő módon látják majd el őket és figyelnek oda rájuk” – mondta a nigériai hadsereg szóvivője.

Az iszlamista terrorszervezet által túszul ejtett asszonyok elmondása szerint a Boko Haram megölte az idősebb fiúkat és férfiakat a családok szeme láttára, majd elrabolta a nőket. Többségük éhen halt az erdőben vagy betegségben vesztette életét. „Amikor a katonai gép elhúzott felettünk, lövéseket hallottunk. A Boko Haram harcosai azt mondták, hogy álljunk eléjük mint emberi pajzs, mi ezt visszautasítottuk, aztán hallottuk, ahogy golyók szállnak el körülöttünk, mire ők elrohantak és minket otthagytak. Aztán megérkeztek a katonák, de nem vették észre időben, hogy mi nem az ellenség vagyunk, néhányan elkezdtünk imádkozni, kiabálni, hogy asszonyok és gyerekek vagyunk, de néhányunkat elütötték a kocsijaikkal. Amikor megálltak, megmondták, hogy gyűljünk egy helyre. Felszólították az embereiket, hogy vigyenek el minket az erdőből, ők meg a Boko Haram után eredtek” – fogalmazott egy túlélő.

A foglyokat a táborba szállítás után azonnal ellátták. A menekítésről készült légi felvételeket a nigériai hadsereg nyilvánosságra hozta. Az Amnesty International szerint 2014 eleje óta 2000 nőt és lányt rabolt el a Boko Haram. Többségüket szexrabszolgaként tartják fogva. A radikális iszlám szervezet évek óta harcol Nigéria északi részén, támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!