2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Egységesebb lesz az unió hadereje

Hír TV

2017. november 13., hétfő 21:54, frissítve: hétfő 23:01

A magyar hadiipar feltámasztását reméli a magyar kormány attól az új uniós közös keretrendszertől, amelynek célja az egységes, koordinált védelmi fejlesztés. A tervek szerint ezzel kiegészítenék a NATO védelmi tevékenységét, elsősorban a kutatás-fejlesztésre, az egyes feladatok összehangolására helyezve a hangsúlyt.

Huszonhárom ország, közöttük Magyarország aláírta Brüsszelben az EU állandó védelmi együttműködéséről szóló dokumentumot, amelynek a célja a védelmi képességek közös fejlesztése.

Az európai védelem szempontjából történelmi ez a nap és ez az eredmény. De nemcsak ünnepnap, hanem egyben egy út kezdete is, amelyen együtt fogunk végigmenni. Nem egy fejezet lezárása, hanem egy új történet kezdete az európai védelemért és biztonságért. Megcsináltuk, és ez lesz az EU és a NATO közötti szoros együttműködés alapja – közölte az EU külügyi főképviselője, Federica Mogherini.

Az európai országok védelmi arzenálja kevésbé egységes, mint például az Egyesült Államoké. Például az USA-ban egyetlen típusú tankot használnak, az EU-ban tizenhetet. De meg lehet említeni a különböző fegyverrendszereket is: a tengerentúl 30, az EU-s államokban pedig 178 van. Az egységesítés a NATO érdekeit is szolgálja.

Üdvözlöm azt a tényt is, hogy sok európai vezető kiemelte vagy hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az európai védelmet olyan módon kell fejleszteni, hogy az ne versengjen a NATO-val, hanem kiegészítse azt. Nincs szükségünk duplikációra, nincs szükségünk versenyre, hanem együttműködésre és olyan európai védelemre van szükségünk, amely kiegészíti a NATO tevékenységét – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A magyar kormány egy egész iparág fellendülését várja az uniós együttműködéstől.

Ha most megnézzük, inkább hagyományokkal bírunk, mint európai védelmi ipart meghatározó kapacitással, legyünk tisztában ezzel. Ugyanakkor azt gondolom, hogy e hagyományok feljogosítanak minket arra, hogy az újraiparosítási politikánknak egyik fontos eleme legyen védelmi ipari kapacitásaink újraélesztése – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az új együttműködésben részt vevő valamennyi tagállami kormánynak három hónapja van arra, hogy előterjessze, milyen területeken ajánlja fel a kapacitásait.

Az új katonai uniós védelmi együttműködésen belül a magyar kormány három területre összpontosít. Egyrészt szeretné növelni az uniós katonai missziókban a magyar részvételt. Másrészt az a cél, hogy minden beruházás egyúttal gazdaságélénkítő hatással is járjon, harmadrészt a kiberbűnözés visszaszorításában szeretne a magyar kormány nagyobb részt vállalni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!