2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Egyiptom bosszút állt a keresztények lefejezése miatt

,

2015. február 16., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 17:24

Egyiptomi harci gépek támadták Líbiában az Iszlám Állam állásait válaszul arra, hogy a dzsihadista szervezet kivégzett huszonegy egyiptomi kopt keresztényt. Sajtóhírek szerint a bombázások mintegy ötven milicistával végeztek, de három gyermek és két nő is meghalt. Az egyiptomiak azóta váltak a dzsihadista szervezet célpontjává Líbiában, amióta Kairó támogatja a szélsőséges iszlamisták elleni küzdelmet. A francia és az egyiptomi elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását és újabb intézkedések bevezetését kérte. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter pedig a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult a felelősök megbüntetését kérve.

A fogva tartottakat narancssárga ruhába öltöztették, csakúgy, mint a guantanamói foglyokat. A huszonegy egyiptomi keresztény koptot ezután térdre kényszerítik a maszkot viselő kivégzők, majd felolvassák, miért kell meghalniuk. A történteket több kamerával vették fel, mintha egy professzionális filmről lenne szó. Az Iszlám Állam líbiai ága által készített felvétel az állítólagos lefejezéseket már nem mutatja, csak azt, ahogy a tenger vize vöröslik a vértől.

A megölt keresztények az építőiparban dolgoztak Líbiában. Év elején rabolták el őket Szirt városából, amely a radikális csoportok egyik fellegvára. A kopt keresztény egyház szóvivője megerősítette a lefejezésről szóló híreket.

A vérengzés után Egyiptom bejelentette, hogy bosszút áll a terrorszervezeten. „Egyiptom fenntartja a jogot a megtorlásra, és kész arra, hogy megbüntesse a gyilkosokat és bűnözőket, akikben nincsen semmi emberség” – mondta Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök.

Az egyiptomi harci gépek hétfőn a dzsihadisták kiképzőtáborait és fegyverraktárait támadták, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba. Az egyiptomi állampolgárok azóta váltak az Iszlám Állam célpontjává Líbiában, amióta Kairó támogatja a líbiai hadsereget az iszlamista milíciák elleni küzdelemben.

 

 

A legszigorúbb felelősségre vonást várja el Szijjártó Péter

 

A hágai nemzetközi bírósághoz fordult Szijjártó Péter az egyiptomi kopt keresztények kivégzése miatt. A külügyi és külgazdasági miniszter azt kérte a főügyésztől, hogy tegyen meg mindent az elkövetők lehető legszigorúbb felelősségre vonásáért. A minisztérium közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a keresztény közösségeknek és a egyiptomi népnek.

A francia és az egyiptomi elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!