2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egy percre megállt az élet Japán-szerte

2017. március 11., szombat 12:11, frissítve: szombat 20:02

Japánban megemlékeztek a hat évvel ezelőtti szökőárról, amelyben 18 ezren vesztették életüket, és megsérült a fukusimai atomerőmű. A sugárzás miatt 123 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. Szombaton délután egy percre megállt az élet Japánban, az emberek virágokat dobtak az óceánba. A Tokióban tartott központi megemlékezésen részt vett a japán miniszterelnök és a császári család több tagja.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés volt a japán partok közelében, amely szökőárt idézett elő. A hullámok megrongálták a fukusimai atomerőművet is. A természeti csapás évfordulóján tartott központi rendezvényen először nem vett részt Akihito császár, az uralkodócsaládot Fumihito herceg képviselte.

„Az utóbbi hat évben a katasztrófa sújtotta terület lakói segítették egymást abban, hogy túltegyék magukat a számos nehézségen, amelybe az otthonuk helyreállításakor ütköztek” – mondta a japán herceg.

Fumihito imádkozott a helyreállítási munkálatok folytatódásáért. A japán miniszterelnök pedig azt ígérte, hogy felkészíti az országot a védekezésre.

„Észben tartjuk azt a nehéz leckét, amelyet a sok emberélet elvesztése jelent. Itt ígérhetem meg, a kormány mindent megtesz, hogy megerősítse az országot a természeti csapásokkal szemben” – jelentette ki Abe Sinzó.

Tajvanban is megemlékeztek a fukusimai katasztrófáról, de ott tüntetéssel.. A felvonulók az atomerőművek felszámolását követelték a tajpeji kormánytól.

„Caj Jing-ven elnök asszony azt ígérte, mielőtt megválasztották, hogy felszámolja a nukleáris energiát, de mindeddig nem tett eleget az ígéretének. Tajvan rendelkezik elegendő árammal, nincs szüksége atomerőművekre” – mondta egy tajpeji egyetemista, Csang Csi.

A szigetországnak három atomerőműve van, amely hat reaktorral bír.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!