2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egy korábban ismeretlen jogászprofesszor lehet az új olasz miniszterelnök

Hír TV

2018. május 22., kedd 11:32, frissítve: kedd 12:56

Egy korábban ismeretlen jogászprofesszor, Giuseppe Conte lehet az új olasz miniszterelnök. A leendő kormányt alkotó populista pártok már be is mutatták a kormányprogramjukat: újratárgyalnák az EU által elvárt gazdasági megszorításokat, a szegény családok havi alapjövedelmet kapnának, fél millió illegális bevándorlót pedig deportálnának.

Az új olasz kormány két populista, bevándorlás-ellenes pártból fog állni. A radikális jobboldali Liga vezetője a kampányban úgy fogalmazott: ha az ő pártja nyer, kitakarítja Olaszországot, és a következő öt évben 500 ezer illegális bevándorlót deportál.

Nagyon aggódunk a következő kormány miatt, habár már a mostani miatt is aggódtunk. Mondhatnám, hogy a migránsokkal ennél rosszabbul már nem bánhatnak, de sajnos már megtanultuk, hogy mindig van rosszabb - mondta a menekülteket segítő önkéntesek vezetője, Andrea Costa.

Az Európai Uniót más aggasztja: az, hogy két euroszkeptikus párt, a Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom alkotja majd az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának kormányát.

A Liga korábban nyíltan kampányolt az eurózónából való kilépés mellett, és bár erről a kormányprogramban már nincs szó, populista ötletek így is akadnak benne bőven: a nyugdíjkorhatár csökkentésének megkönnyítése és a jelentős adócsökkentések mellett a rászorulóknak juttatott alapjövedelem, átszámítva havi 250 ezer forint értékben. Mindezt úgy, hogy az olasz államadósság a GDP 130 százaléka - ennél csak a görögök mutatója rosszabb. Az új kabinet újratárgyalná az EU által elvárt gazdasági megszorításokat is, amiket eredetileg az államcsőd elkerülése érdekében hoztak.

A Liga vezetője szerint a gazdasági programjuk nem veszélyes az unióra, ők egyszerűen csak az olaszok érdekeit nézik.

Készen állunk a kormányzásra. Senkinek sem kell félnie semmitől. Nyilvánvalóan olyan kormányt akarunk, ami a kampányígéretünknek megfelelően a nemzeti érdekeket helyezi a középpontba. Mindent és mindenkit tiszteletben tartunk, de nekünk az olaszok az elsők. Be fogjuk tartani a szabályokat, de a célunk a növekedés - jelentette ki MAtteo Salvini.

A kinevezésre váró új olasz kabinet konkrét lépésekkel is megnyugtatná Brüsszelt és a nyugati tagállamokat: a koalíciós pártok Giuseppe Conte személyében nem egy populista politikust, hanem egy alig ismert egyetemi professzort jelöltek a miniszterelnöki posztra. A köztársasági elnök szerdán hagyhatja jóvá az új olasz kormány összetételét.

A témát dr. Tanács-Mandák Fanni, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője segített elemezni:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!