2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Frontex: Egy hónap alatt még nem jöttek ennyien

2015. augusztus 19., szerda 10:07, frissítve: szerda 10:47

Rekordszámú, több mint 107 ezer migráns érkezett az Európai Unióba júliusban, közölte az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex. Egy hónap alatt még nem jöttek ennyien. A legtöbb migráns célállomása Németország, ott a menedékkérők száma idén elérheti a 750 ezret.

Turisták helyett menekültekkel van tele Kosz sziget tengerpartja. A görög sziget a bevándorlásválság frontvonala, a júliusban Európába érkezett több mint százezer migráns jelentős része itt ért partot. Főleg szíriai és afgán menedékkérők jönnek. „Emberrablások, öngyilkos merényletek, tálibok és Iszlám Állam. A biztonságunk érdekében hagytuk el Afganisztánt” – sorolta egy afgán menedékkérő.

A görög kormány egy 2500 férőhelyes kompot küldött a kikötőbe, de rengeteg menekültnek így sem jutott hely. Sokan a köztereken, sátorokban várják, hogy megkapják a papírjaikat és útnak indulhassanak Nyugat-Európába. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az EU-nak támogatnia kell Görögországot, de Athénnak is többet kell tennie a menedékkérők helyzetének javításáért. „A migránsok nagy száma, a hiányos fogadó infrastruktúra és a lassú regisztráció olyan helyzetet hozott létre, amely szerintünk humanitárius vészhelyzet” – közölte Stella Nanou szóvivő.

A legtöbb bevándorló célja, hogy Németországban telepedjen le. Ott a menedékkérők száma év végére elérheti a 750 ezret. Még a boszniai válság idején sem érkeztek ennyien. Angela Merkel kancellár ezért mondta azt a napokban, hogy a bevándorláshullám a görög adósságválságnál is nagyobb kihívás elé állítja Európát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!