2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Egy hét múlva kezdi munkáját a nagykövetség Jeruzsálemben

Hír TV

2018. május 7., hétfő 15:24, frissítve: hétfő 16:14

Jelképesen három utcatáblát helyeztek ki Jeruzsálemben az Egyesült Államok új nagykövetségét jelölve. Május 14-én, az izraeli függetlenség 70. évfordulóján kezdi működését az új külképviselet Tel Aviv helyett Jeruzsálemben, miután Donald Trump tavaly év végén hivatalosan is elismerte a szent várost Izrael fővárosának.

Egy utcai jelzőtábla felhelyezése néhány mozdulat, rutinfeladat a munkások számára. Mégis, sorsfordító eseményt jelez több nép számára.

Donald Trump tavaly decemberben hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és úgy döntött, hogy ennek megfelelően áthelyezi az amerikai nagykövetséget Tel Avivból a szent városba. Ezzel elődei hét évtizedes diplomáciai gyakorlatával szakított, és egyúttal kimozdította a holtpontról a megrekedt békefolyamatot. Az izraeliek lelkesedéssel fogadták a bejelentést, míg a palesztinok úgy értékelték, hogy Amerika megszűnt pártatlan közvetítő lenni egy jövőbeli békeegyezmény létrehozásában.

Jeruzsálem státusza a közel-keleti konfliktus egyik vitás kérdése. A zsidók történelmi jogon követelik saját oszthatatlan fővárosuknak, míg a palesztinok azért tettek lépéseket Izrael elfogadása felé, mert ígéretet kaptak, hogy Kelet-Jeruzsálem a létrehozandó palesztin állam fővárosa lehet. Ez a terület is izraeli ellenőrzés alatt áll az 1967-es háború óta. Emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna az amerikai döntést, de Washington vétója miatt ezt végül a világszervezet Közgyűlése tette meg.

Az amerikai kormányzat eközben bejelentette, hogy május 14-én - vagyis Izrael állam függetlenségének 70. évfordulóján - avatják fel az új követséget, és ettől a naptól kezdi meg működését, - igaz csak jelképesen: a jelenleg konzulátusként működő épületet hat év alatt alakítják át, hogy diplomáciai és biztonsági szempontból is használható legyen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!