2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egy gyerek végzett a kémkedéssel gyanúsított férfival

2015. március 11., szerda 13:48, frissítve: szombat 15:35

Egy gyerek végzett ki egy izraeli kémkedéssel vádolt palesztin férfit az Iszlám Állam nevében. A terrorszervezet videofelvételt tett erről közzé. A dzsihadisták azzal vádolták a férfit, hogy a Moszadnak dolgozik és állásaikat figyeli Szíriában. Közben az iraki egységek visszafoglalták az Iszlám Államtól a stratégiai fontosságú Tikrít városának egy részét. Nigériában pedig sikerült visszaszorítani a terrorszervezettel szövetséges Boko Haram csapatait.

A Boko Haram iszlamista szervezet zászlóját égetik nigériai katonák. Így ünnepelték, hogy visszafoglalták a dzsihadisták egyik központját.

A nigériai iszlám szélsőséges szervezet 6 éve folytat harcot egy iszlamista állam megteremtéséért. De csak most először sikerült védekezésre bírnia a véres merényleteiről is ismertté vált Boko Haramot. Vezetőik a múlt hétvégén fogadtak hűséget az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, amely ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria jelentős részét, és ezeken a területeken tavaly kikiáltott egy kalifátust.

A stratégiai fontosságú város, Tikri egyes részeit az arab állam katonái már visszafoglalták az iszlám állam egységeitől. A néhai iraki elnök Szaddám Huszein szülővárosát tavaly nyáron hódították meg a dzsihadisták. A bagdadi hadvezetés azt ígéri, a januárban indított offenzívát folytatják, és az egész települést visszafoglalják a kurd alakulatok segítségével. Lassítja a hadműveleteket azonban, hogy az iszlamisták mindenfelé robbanószerkezeteket rejtettek el.

Közben az amerikaiak vezette koalíció közölte, a légicsapásokkal sikerült elvágni a dzsihadisták utánpótlási útvonalait Szíria és Irak között az északkelet-szíriai Tell-Hamísz város térségében. Az iszlám állam az elmúlt hónapokban tömegesen végzett ki iraki, szíriai és egyiptomi keresztényeket. Lerombolták Moszul, Nimrud és Hatra történelmi városközpontját is elpusztították. Legutóbb egy izraeli kémkedéssel vádolt 19 férfi kivégzéséről tette közzé felvételt. A foglyot végül a videón látható fiú lőtte főbe. Családja szerint a vallomása ellenére a férfi nem dolgozott a Moszadnak. Csak azért vádolták meg, mert meg akart szökni az Iszlám Állam kötelékéből.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét is úgy tudja, hogy a férfinak nem volt köze a Moszadhoz. Információik szerint tavaly októberben utazott Törökországba, majd Szíriába ment, hogy önként és családja elől is eltitkolva csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!