2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy gazdag fogorvos ölhette meg a híres oroszlánt

2015. július 29., szerda 12:20, frissítve: szerda 12:37

Egy gazdag amerikai fogorvost vádolnak azzal, hogy megölte a zimbabwei nemzeti park egyik leghíresebb oroszlánját. Az ikonikus állat illegális elejtése hatalmas felháborodást váltott ki az állatvédők körében Afrikában és az Egyesült Államokban is.

Cecil Zimbabwe egyik legöregebb és leghíresebb oroszlánja volt. A koromfekete sörényű, 13 éves hím az ország nemzeti parkjának egyik híressége volt, és turisták tömegeit vonzotta a délkelet-afrikai országba.

Az oroszlán megnyúzott tetemét a nemzeti park területén kívül találták meg: egy orvvadász végzett vele. „Egy ikont veszítettünk, egy hímoroszlánt, akit Cecilként ismertek és szerettek. Cecil jeladós nyakörvet viselt – ilyet olyan állatok kapnak, amelyeket folyamatosan figyelünk” – mondta Emanuel Fundira, a Zimbabwei Szafari-üzemeltetők Szövetségének elnöke.

Cecilt egy amerikai fogorvos ölte meg 50 ezer dollárért, helyi vadászok lefizetésével. Az oroszlánt előbb kicsalogatta védett helyéről, majd egy íjjal megsebesítette. Az állat ezután még 40 órát szenvedett, mire rátaláltak és végeztek vele. Még a fejét is levágták, hogy megsemmisítsék a jeladó készüléket, ez azonban nem sikerült. „Walter James Palmer július elején érkezett az országba, és elcsábították, bár ebben még nem vagyunk biztosak, hogy ejtse el ezt a különleges oroszlánt. Ez az állat egy nagy kincs, a piaci értéke mintegy 100 ezer dollár” – tette hozzá Emanuel Fundira.

Cecil elejtése hatalmas felháborodást váltott ki az állatvédők körében. Sokan megfenyegették a férfit, rendelőjéhez pedig tüntetők vonultak ki. „Ha valaki ilyesmire vetemedik, akkor legalább legyen férfi, és a vadonban próbálkozzon ezzel, ahol az állatnak legalább van esélye arra, hogy bosszút álljon rajta” – mondta egy férfi.


Az amerikai fogorvos azt állítja: nem tudta, hogy illegális vadászaton vett részt, mint ahogy azt sem, hogy egy híres állatot ejt el. Nem ez az első eset, hogy a férfit orvvadászaton érték: korábban az engedélyezett területen kívül ejtett el egy fekete medvét, majd megpróbálta megtéveszteni a hatóságokat, és hatvan kilométerrel arrébb vitte autóval az állat tetemét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!