2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Egy éve szimatolnak Trump után, ő gúnyolódva emlékezett meg az évfordulóról

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 20:12, frissítve: csütörtök 21:34

Az Egyesült Államokban egy éve tart a nyomozás annak kiderítésére, hogy Donald Trump összejátszott-e az oroszokkal az elnökválasztási kampányban. Trump az évfordulóról gúnyos üzenetben emlékezett meg, amelyben ismét amerikai történetének legnagyobb boszorkányüldözéséről értekezett. A szenátus hírszerzési bizottsága már eljutott odáig, hogy az orosz elnök maga rendelte el a beavatkozást Trump javára.

Vallomástételre kötelezi-e az amerikai elnököt a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolását vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller – ez az egyik fő kérdés egy évvel azután, hogy elindult a Donald Trumpot és kampánycsapatát is érintő eljárás. Az elnök tagadja, hogy összejátszott az oroszokkal, miközben volt kampányfőnöke ellen már vádat emeltek, amiért titkolta, hogy a korábbi oroszbarát ukrán kormánynak lobbizott.

Trump volt külpolitikai kampánytanácsadójáról és a volt nemzetbiztonsági tanácsadójáról is kiderült, hogy hazudtak az FBI-nak az orosz kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseikről. Mueller vizsgálja azt is, hogy Trump – már elnökként – akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az FBI igazgatóját, James Comeyt Trump valószínűleg azért menesztette, mert a szövetségi nyomozók az elnök körében is elkezdték bogozni a szálakat.

Az elnök jogi képviselője tagadja, hogy Trump a különleges ügyész elmozdítására készül.

„Meg fogjuk nézni, hogy milyen jogi eszközök állnak a rendelkezésünkre. Amennyiben beidézik az elnök urat, azt meg fogjuk támadni” – ígérte Rudy Giuliani, aki korábban New York polgármestere volt.

A választás orosz befolyásolását a republikánus többségű törvényhozás is vizsgálja. A képviselőház illetékes bizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump kampánystábjának tagjai összejátszottak az oroszokkal. A szenátus hírszerzési bizottsága más következtetésre jutott. Az amerikai felsőházban úgy látják, hogy az oroszok Putyin elnök személyes utasítására avatkoztak bele az amerikai elnökválasztásba, hogy Trump esélyeit növeljék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!