2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Ecuador továbbra is megvédi Assange-ot

Hír TV

2018. február 7., szerda 18:47, frissítve: szerda 19:33

Érvényben marad a letartóztatási parancs Julian Assange ellen, habár a svéd hatóságok megszüntették az ellene folyó nyomozást. Az ecuadori elnök közölte: továbbra is védelmet nyújtanak a WikiLeaks tényfeltáró portál alapítójának, aki öt és fél éve lakik az ország londoni nagykövetségen. Assange attól fél, hogy Nagy-Britannia kiadja az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetik a kiszivárogtatások miatt.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját lelkileg és fizikailag is megviseli, hogy öt és fél éve nem hagyhatja el a képviselet épületét, és egy húsz négyzetméteres irodában tölti mindennapjait.

Assange az után kért menedéket a nagykövetségen, hogy Svédország letartóztatási parancsot adott ki ellene nemi erőszak gyanúja miatt. A férfi szerint a vádak alaptalanok voltak, azokat időközben ejtették is a svéd hatóságok. Egy londoni bíró a héten mégis úgy döntött: a letartóztatási parancs érvényben marad, mivel az újságíró nem jelent meg egy 2012-es tárgyaláson.

A portál alapítója attól tart, hogy ha elhagyja az épületet, a brit hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak. Ott egy másik ügyben, portálja tényfeltáró anyagai miatt, titkos iratok kiszivárogtatásának vádjával bíróság elé állíthatják, és ügyvédei szerint akár halálra is ítélhetik.

„Ez az ügy mindig arról szólt, hogy fennáll a veszélye az amerikai kiadatásnak. Ez a veszély most is valós. A CIA ellenséges, nem állami hírszerző ügynökséggé nyilvánította a WikiLeakst, az államügyész pedig elsődleges feladatnak nevezte Assange beperlését. Ilyen körülmények között biztosítékot kellene kapnunk a kiadatás ellen, hogy véget érhessen ez a tarthatatlan állapot” – nyilatkozta Jennifer Robinson, Assange ügyvédje.

Nagy-Britannia ilyen biztosítékot nem ad, így Assange kénytelen a követségen maradni. Ecuador továbbra is védelmet biztosít számára.

„Ez az ügy kényelmetlen számunkra, és egyetlen más ország sem lenne könnyű helyzetben a helyünkben. Ugyanakkor már kezdettől fogva vállaltuk, hogy megvédjük Assange úr életét, ami megítélésünk szerint veszélyben van” – közölte Lenin Moreno, Ecuador elnöke.

A WikiLeaks tényfeltáró portál mintegy félmillió titkos dokumentumot szivárogtatott ki, a többi közt az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborújáról. Ezek célja az volt, hogy a közvélemény valós képet kapjon a beavatkozások okozta pusztításról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!