2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ebolajárványt szimulálnak Sierra Leonéban

Hír TV

2018. május 18., péntek 15:17, frissítve: péntek 15:35

Ebolajárványtól tartanak Nyugat-Afrikában. Kongóban már egy egymilliós városban is regisztráltak beteget, és félő, hogy a vírus elterjed a fővárosban Kinshasában is, ahol csak nagyon nehezen lehetne megelőzni a fertőzéseket. Több nyugat afrikai ország is nagy erőkkel készül, hogy elkerülje a 2014-es járványhelyzetet.

Járványszimulációt tart Sierra Leone. A nyugat-afrikai ország hadserege azt teszteli, hogy hogyan lennének képes kezelni a járványt. A lakosságot azzal nyugtatják, hogy a gyakorlatnak nincs köze a Kongóban kitört ebolajárványhoz, pedig 2014 és 2016 között közel 4 ezer ember halt meg a betegség miatt csak Sierra Leonéban.

„Teszteljük az orvosokat és a nővéreket, hogy hogyan tudják kezelni a ebolával fertőzött betegeket. Ez csak gyakorlat, nincs köze a kongói esetekhez, de muszáj felkészülni a legrosszabbra” – közölte Foday Sahr, a Sierra Leone-i hadsereg vezető orvosa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét megkongatta a vészharangot, miután Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosához közel is regisztráltak ebolavírussal fertőzött beteget. Mbandaka egymilliós város és szinte összeér a fővárossal. A 12 milliós Kinshasában a népsűrűség miatt már nehezen tudnának megbirkózni a járvánnyal.

„Ha az bbola eléri a fővárost, akkor a hatóságoknak egészségügyi ellenőrzőpontokat kell felállítani a reptereken, a kikötőkben, hogy kiszűrjék a betegeket. Nagyon kell figyelni, hogy hogyan terjed a vírus” – aggódott egy fővárosi lakos.

Egyelőre csak 4000 kísérleti vakcina érkezett meg Kongóba, ahol már 23-an haltak meg a betegségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!