2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Decemberben dől el Puigdemont sorsa

Hír TV

2017. november 17., péntek 21:32, frissítve: péntek 23:07

December negyedikére napolta a brüsszeli bíróság az elűzött katalán elnök és négy társa kiadatási perét. Carles Puigdemont és négy minisztere ügyében a múlt héten hozott először döntést a bíróság, akkor feltételesen szabadlábra helyezte őket. Az ügyben eljáró bíró azzal indokolta a mostani halasztást, hogy a fennálló időben mind az ügyészség, mind pedig a védők felkészülhetnek.

A spanyol hatóságok lázadással és zendüléssel vádolják a katalán elnököt és minisztereit, ezért európai elfogatóparancsot adtak ki rájuk. A belga bíróságnak most kellene döntenie arról, hogy kiadja-e az öt férfit Madridnak. A bíróság a múlt héten feltételesen szabadlábra helyezte a szakadár politikusokat. A bíróság épülete előtt a szimpátiatüntetők egy csoportja várta az öt férfit katalán zászlókkal és transzparensekkel, amin a Szabadságot a politikai foglyoknak szöveg volt olvasható. 

„December negyedikén ismertetjük álláspontunkat az ügyben, december negyedikén. Az ügyész azt kérte, hogy hajtsák végre az elfogatóparancsot. Ő a végrehajtás mellett van, de mi még mindig tudunk élni a fellebbezéssel, úgyhogy semmi, de semmi nem dőlt el ma. December negyedikén folytatjuk. Az ügyész szerint a belga törvények alapján nincsen korrupciós ügy, csak közszolgák összeesküvése. És hogy nem lehet kiadni valakit a hanyag munkavégzés miatt. Ez minden” – közölte Paul Bekaert belga ügyvéd.

Az egyórás meghallgatás az öt katalán politikus másik ügyvédje szerint jó hangulatban telt. Az európai elfogatóparancs kiadását követően Belgiumnak három hónapja van az eljárás lebonyolítására. Puigdemont kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolországba, de teljes mértékben együttműködik a belga hatóságokkal.

„A brüsszeli bíróságon lezajlott meghallgatáson a tárgyalás december 4-re történő elnapolásáról született döntés. A döntés azért született, hogy minden fél számára lehetőség legyen a felkészülésre, és hogy tisztázzuk a helyzetet az európai letartóztatási parancs eljárási rendjéről. A belga büntetőeljárási törvény azt mondja, hogy zárt ajtók mögött kell a meghallgatásnak megtörténnie. Az is elengedhetetlen, hogy a meghallgatás részét képező vitákat barátságos hangulatban vezényeljék le” – közölte a Brüsszeli Ügyészség szóvivője, Gilles Dejemeppe.

A katalán elnök és négy társa nem jelent meg a bíróságon, ám előző este együtt vacsoráztak a Flamand Nacionalista Párt tagjaival.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!