2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

David Cameron sokaknak nagy meglepetést okozott

2015. április 17., péntek 10:15, frissítve: péntek 10:35

A fő rivális hiányában a munkáspárti Ed Milliband nyerte a BBC televíziós választási vitáját, a felmérések szerint. A vitán a kormányzó konzervatív-liberális koalíció nem vett részt, ott voltak viszont a skót és walesi nacionalisták, az unióellenes Brit Függetlenség-párt és a zöldek. Május 7-én lesz a választás, a felmérések szerint a konzervatívok és munkáspártiak fej-fej mellett állnak, hibahatáron belüli különbséggel.

A brit parlamenti szócsatákat idézte a választás előtti utolsó televíziós vita a BBC-nél Londonban. Az összes téma, köztük az egészségügy reformjai körül is heves vita alakult ki. „Önök privatizálták az egészségügyet, ne hazudjon már” – kommentálta az aktuális kérdést Nigel Farage, a brit unióellenes-nacionalista UKIP vezetője.

Ellenfele a vitában a munkáspárt vezetője, Ed Miliband volt. „Önök azt akarják, hogy kilépjünk az EU-ból, ami katasztrófa lenne az egész országnak” – hangzott a másik legfontosabb téma.

Nagy-Britanniában május 7-én lesz választás. Az egészségügy és a bevándorlás mellett a rezsicsökkentés a fő kampánytéma, mindegyik párt csökkentené, vagy legalább befagyasztaná az energiaárakat. A zöldek és a walesi néppárt emellett az atomfegyverek leszerelésével próbálnak kampányolni.

A jelenlegi felmérések szerint a konzervatívok és a munkáspárt fej-fej mellett áll, a 70-es évek óta nem volt ilyen szoros a harc. A liberálisok viszont biztosan nem tudják megismételni az előző, 20 százalék körüli eredményüket, amivel kormánykoalícióba küzdötték magukat.

A szoros álláshoz képest sokaknak meglepetés volt, hogy se a liberálisok, de David Cameron konzervatív pártja sem ment el a tévés vitára, mondván: az előző 5 év eredményei magukért beszélnek és egyébként is ott voltak a korábbi vitán. „Szégyen, hogy David Cameron nem áll elénk, hogy megvédje a kormányzását” – foglalta össze Nicola Sturgeon, a skót nacionalisták elnöke.

A felmérések szerint ő és Ed Miliband nyerte a 90 perces vitát, de abban egyetértettek, hogy akárki nyer, nem támogatnak még egy koalíciós kormányt Nagy-Britannia élére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!