2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Csatatérré változott Madrid

2015. március 22., vasárnap 12:13, frissítve: vasárnap 13:31

A rendőrökkel is összecsapott a megszorítások ellen tüntetők egy kisebb csoportja Madridban. A mintegy 200 tüntető egy bank épületére és rendőrautókra támadt. A spanyol fővárosba tízezernél is többen tüntettek a konzervatív kabinet gazdaságpolitikája ellen. Az ibériai ország egyik legszegényebb tartományában, Andalúziában ma tartományi választásokat tartanak.

„Minőségi állami egyetemeket!” – skandálták a megszorítások ellen tüntetők Madridban. A spanyol fővárosban ezrek vonultak ki az utcára, hogy az Európai Unió nyomására az elmúlt években bevezetett kormányzati intézkedések ellen tiltakozzanak. „A foglalkoztatási reform = munkanélküliség és igazságtalanság”; „A megszorítás öl” – volt olvasható a transzparenseken. Az úgynevezett Méltóság menetére az egész országból érkeztek csoportok.

Volt olyan nyugdíjas, aki Galíciából utazott fel Madridba. „Corunából érkeztem, ahogy tavaly is, hogy munkát, ennivalót és lakást kérjek a gyerekeimnek és az unokáimnak. Azért nekik, mert én már leéltem az életem, nincs gondom, de ami ebben az országban zajlik, az ellen harcolni kell” – mondta a tüntető.

Mariano Rajoy kormánya évek óta kemény megszorításokkal küzd a pénzügyi válság ellen. 2012 és 2014 között 150 milliárd euróval csökkentette az oktatásra, az egészségügyre és a szociális juttatásokra fordítandó pénzt a madridi vezetés. A résztvevők szerint a konzervatív kabinet gazdaságpolitikája nem hozta meg az eredményt, ráadásul korrupcióval, illetve visszaélésekkel is vádolják a konzervatív kormányt.

Bár Spanyolországban tavaly 1,4 százalékos volt a gazdasági növekedés, a válság után hat évvel még mindig több mint 23 százalékos a munkanélküliség, minden második pályakezdőnek nincs állása. Ebben a helyzetben különösen figyelem irányult az ibériai ország egyik legszegényebb tartományára: Andalúziában vasárnap tartományi választást tartanak. Erre sokan az év végi parlamenti voksolás előrejelzéseként tekintenek. A felmérések szerint az egy évvel ezelőtt alakult, megszorításellenes Podemos akár nyerhet is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!