2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Cameron számra az unió nem cél, hanem eszköz

2015. május 12., kedd 11:25

Szerdán dönt az Európai Bizottság a bevándorlási kvótáról. A testület az unió 28 állama között osztaná el a menekülteket. Nagy-Britannia, Magyarország és Szlovákia már jelezte, hogy ellenzi a brüsszeli kvótarendszer ötletét. A vitában ugyanakkor a kelet-európai államok figyelmeztették a briteket, hogy ne nyúljanak a szigetországban százezres nagyságrendben dolgozó migráns munkavállalókhoz.

Nem kér a brüsszeli kormányzásból, de maradna az Európai Unióban Anglia, foglalta össze a brit választások utáni helyzetet John O'Sullivan, aki egyebek mellett Margaret Thatcher korábbi angol miniszterelnök tanácsadója volt. David Cameron a kampányában népszavazást ígért a választóinak, hogy Nagy-Britannia uniós tag maradjon vagy sem.

„Ami az EU-tagságról szóló népszavazást illeti, arra valószínűleg még 2017 előtt sor kerül, ugyanis a kormány minél hamarabb túl akar lenni rajta. Egyértelmű megerősítést várnak, hogy a britek az integráción belül vagy kívül képzelik el a jövőjüket. Már csak azért is, mert a globális piacoknak sem áll érdekükben a bizonytalanság” – véli John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke.

Az újraválasztott brit kormányfő az uniót is megreformálná a versenyképesség érdekében. Elképzelése szerint a nemzeti parlamenteket kell a szuverenitás elsődleges letéteményeseinek tekinteni.

„Cameron világossá tette, hogy szeretné mindenképpen kiírni a népszavazást, ha győz. De azt is világossá tette, hogy ő amellett fog érvelni, hogy maradjon bent Nagy-Britannia. A kérdés csak, hogy milyen feltételek mellett. A brit kormányfő néhány strukturális alapreformot tekint nélkülözhetetlennek ahhoz, hogy Nagy-Britannia bent maradjon az Európai Unióban. Ő úgy fogalmazott, hogy az uniót nem célnak, hanem eszköznek tekinti” – mutatott rá Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Abban az összes brit párt egyetért, hogy szigorítani kell a bevándorlást, sőt ez a nézet már Berlinben, Párizsban és az északi országokban is egyre népszerűbb. Ugrosdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arra figyelmeztet, hogy a szabad munkavállalás az Európai Unió egyik fontos alapértéke.

„A munkavállalással nem hiszem, hogy akár a briteknek is lenne bármi problémájuk, abból a másfél millió állásból, ami az elmúlt öt évben a konzervatív kormány alatt létrejött, annak nagyon nagy részét bevándorlók töltötték be, és a bevándorlók is nagyon nagy mértékben hozzájárultak a brit gazdasági növekedéshez – ezt egyébként senki sem vitatja. A probléma itt tényleg azokkal van, politikai szinten is, ha lehet így mondani, akik csak és kizárólag a transzferek, tehát a munkanélküli segély vagy gyermek után járó támogatások vagy hasonló dolgok miatt érkeznek” – emelte ki Ugrósdy Márton kutató.

A frissen újraválasztott brit miniszterelnök közben máris átalakította kormányát, bár csak néhány változás történt. A munka- és nyugdíjügyi államtitkár indiai származású, míg az üzleti ügyekkel foglalkozó államtitkári posztot egy pakisztáni származású politikus kapta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!