2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Bayer show 23:55

Bush–Clinton-csatára számítanak az elnöki székért

2015. április 15., szerda 10:20, frissítve: szerda 12:47

Iowában kezdte meg kampányát Hillary Clinton. A volt first lady és egykori külügyminiszter elemzők szerint összes lehetséges republikánus ellenfelénél is népszerűbb. Hillary Clinton gazdaságélénkítéssel és az ország védelmének megerősítésével kampányol.

Hillary Clintonnak nincs igazi kihívója a Demokrata Párton belül. A volt first lady és egykori külügyminiszter a legismertebb politikusok közé tartozik az Egyesült Államokban. Két ciklussal ezelőtt Barack Obamával szemben maradt alul az előválasztási csatában. A közvélemény-kutatások szerint most a demokrata választók 60 százaléka támogatja. „Azért indulok az elnökválasztáson, mert szerintem az amerikaiaknak és családjaiknak bajnokra van szükségük, és én akarok ez a bajnok lenni. Szeretnék kiállni és harcolni az emberekért, hogy az amerikaiak ne csak beelőzzenek, hanem az élen is maradjanak” – mondta Hillary Clinton.

Clinton asszony első előválasztási rendezvényén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok vezetése alatt a jövő gazdaságát építheti fel, miközben erősíteni kívánja a család és a kisközösségek szerepét, mert minden ezekből indul ki. A külpolitikai kérdések között a legfontosabbnak az ország védelmét tartotta elsődleges célnak a külső fenyegetésekkel szemben. Hillary Clinton bejelentésével nagyon korán megnyitotta a választási kampányt, az amerikai elnökválasztásig ugyanis még másfél év van hátra. „Clinton egy nagyon erős emberek közötti kampányt szeretne felépíteni, úgyhogy ez elég sokba kerül, és nem lehet időben elkezdeni ennek az összegyűjtését. Mindenki várta is, hogy elindul az elnökválasztáson, én arra is gondolok, hogy ezzel szeretné egy kicsit a riválisainak a kedvét elvenni, hiszen ő egy elég erős jelölt” – véli Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A másik oldalon három republikánus jelölt jelentette be indulását, a republikánus előválasztás nagy esélyese, Jeb Bush azonban még kivár. Ennek ellenére a szakértők Bush–Clinton-csatára számítanak. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor már csak az marad nyitott kérdés, hogy 2016 novemberében a Bush vagy a Clinton család viszi tovább az elnökséget az Egyesült Államokban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!