2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Ottó 18:00

Budapesti járatot is érint a francia sztrájk

2015. április 8., szerda 15:44, frissítve: szerda 21:34

A járatok 40 százalékát törölték Franciaországban a légi irányítók kétnapos sztrájkja miatt. A munkabeszüntetés érinti a nemzetközi járatokat, így a mai budapestit is. A légitársaságok arra kérik az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a gépükről.

Menetrendet böngésztek az utasok szerdán a második legnagyobb párizsi repülőtéren, az Orlyn. A légi irányítók sztrájkja miatt ugyanis a gépek 40 százalékát már kedden törölték, de még az utolsó pillanatban is kieshetnek járatok. Több száz belföldi járatot érint a kétnapos tiltakozás, közte sok fapados gépet. A tengerentúli repülők minden francia reptéren elindultak, ahogy a Charles De Gaulle-ról induló gépeknek is majdnem kétharmada.

Az Air France átfoglalással kárpótolja az utasokat: akiknek erre a két napra van jegyük, azok péntekre helyezhetik át a foglalásukat. Az egyik utas bosszúsan fogadta, hogy nem tud szerdán a marokkói Fezbe utazni. „Kijövök az Orlyra, és nincs gép. Pénteken jövök vissza. Arra kényszerítettek, hogy jöjjek vissza a táskáimmal” – morgolódott a férfi.

Akadtak megértőbbek is, az egyik férfi Algírba ment volna:  „Könnyű az utasok szemével látni a dolgokat, de néha tudni kell a másik fél szemével is látni. Mindenkinek joga kiállnia magáért, és ezzel a sztrájkkal az utasoknak azt üzenik, Franciaországban az emberek néha nem tehetik meg azt, amit akarnak” – vélekedett Tayeb Hanife.

A négyezer légi irányító legnagyobb szakszervezete a munkaszervezésről és a nyugdíjazásról követel tárgyalásokat. Elutasítják azt a tervezetet, amely a mostani 67-ről 69 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Azt ígérik az érdekképviselők, hogy ha nem sikerül elérniük a céljukat, a mostani kétnapos akció után, egy hét múlva és a május elsejei hosszú hétvégén is sztrájkot tartanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!