2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 18:55

Brutális forróság kínozza Nyugat-Európát

2015. július 3., péntek 10:22, frissítve: péntek 17:15

Szombaton Magyarországra is megérkezik az a hőhullám, ami Nyugat-Európában pusztít a hét eleje óta. Madridban 44 fok volt, Berlinben 39, Londonban majdnem 37. Meteorológusok attól tartanak, hogy a forróság hetekig eltarthat. Legutóbb 2003-ban volt hasonló Európában, akkor több mint 70 ezer ember halt meg a hőség miatt.

Vízosztás Wimbledonban: a brit nyílt teniszbajnokságot még soha nem rendezték ilyen forróságban. Egy meccset  félbe is kellett szakítani, egy szurkolót vitt el a mentő. Londonban 36,7 Celsius-fokot mértek, ami új rekord.

ƒ„Ilyen melegben legalább kétszer annyi folyadékot kell inni, mint általában. Három-négy liter víz a napi minimum. Ha valaki hallgat a szomjára, az úgyis ennyit fog meginni. A gond az idősekkel, betegekkel van, akiknél nincs szomjúságérzet” – mondja Jens Richter német orvos.

Münchenben és Berlinben is 39 fok volt. Az orvosi tanácshoz itt a naptej használata is hozzátartozik. Nyugat-Európában hétfőn kezdődött a hőhullám. Az eddigi rekorder Spanyolország, ahol 44 fokot mértek. A hőségben az áramfogyasztás is nő, amit az erőművek nehezen bírnak, Olaszországban és Portugáliában is áramszünetek voltak.

„Ha megnézzük az elmúlt 10-15 év hőmérsékleteit, akkor azt láthatjuk, hogy körülbelül 500 évvel ezelőtt lehettek ilyen meleg nyarak. 2003-ban és 2010-ben is volt hőhullám Európában. Egyáltalán nem megszokott, hogy ezek ilyen gyakran vannak” – mondja Maxx Dilley meteorológus.

2003 nyarán 70 ezer ember halt meg Európában a forróság miatt, és a spanyol hatóságok szerint már most is naponta körülbelül száz emberrel többen halnak meg, mint az ilyenkor megszokott. Az állatkertekben is hőségriadó van.

„Sok állatfaj rendszeres fürdőt kap, ha nincs eleve medencéje. Jégbe fagyasztott gyümölcsöt vagy fagyott halat adunk azoknak az állatoknak, amiknek ez megfelel. De olyan állat is van, ami fagyasztott joghurtot vagy fagylaltot is kaphat” – nyilatkozta Eva Martinez, a római állatkert orvosa.

Spanyol meteorológusok szerint még legalább 9-12 napig tart a hőség. A múlt hónapban Indiában és Pakisztánban volt hőhullám, ott kétezer halott volt.

Harmadfokú hőségriasztás lesz szombattól

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el szombattól az országos tiszti főorvos hazánkban. Szerdáig ugyanis napokon át eléri vagy meghaladja majd a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az előrejelzések szerint akár 38 fok is lehet. A hőségnek szerda este egy hidegfront vethet véget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!