2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Brüsszelnek vannak érvei Orbán Viktor meggyőzésére

2015. február 25., szerda 17:38, frissítve: szerda 18:03

Új energiastratégiát dolgozott ki az Európai Bizottság. A koncepció középpontjában az energiaunió, az olcsó és biztonságos energiaellátás szerepel arra az esetre is, ha nem rendeződnének a gazdasági kapcsolatok Oroszországgal. Brüsszelben az is elhangzott, vannak érveik Orbán Viktor meggyőzésére a magyar–orosz megállapodásokkal kapcsolatban.

Azeri, türkmén és török gáz is érkezhet a jövőben az Európai Unióba – jelentették ki szerdán Brüsszelben. Az Európai Bizottság ismertette új energiapolitikájának főbb szempontjait, melynek célja az olcsó és biztonságos energiaellátás. Elhangzott az is, hogy a 28 tagállam energiahálózatait egységes rendszerbe kell vonni, és alkalmassá kell tenni a külső forrásokból érkező energia fogadására, továbbítására. „A gázt illetően egy EU-szintű stratégia van a cseppfolyós gáz olcsóbbá tételére és könnyebb szállítására. Együtt dolgozunk majd határainkon túl is, kifejlesztve a regionális együttműködést, együtt dolgozva tehát Délkelet-Európával is” – mondta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.

Az energiarendszerekre jellemző adat, hogy tizenkét tagállam nem felel meg a hálózatok összekapcsolhatóságára vonatkozó minimális feltételeknek sem, ráadásul hat uniós ország egyetlen külső beszállítótól függ. Márpedig középtávon az EU arra rendezkedik be, hogy Oroszországgal nem javulnak a kapcsolatok. „Nagyon remélem, hogy két éven belül sikerül megfelelő biztonságot is garantálni a gázellátás és a villamos energia területén annak érdekében, hogy ne forduljon elő szükséghelyzet, ha mégis válság lesz keleten, akkor Európának készen kell erre állnia” – mondta Miguel Arias Canete energia- és éghajlatügyi uniós biztos.


Az Európai Bizottság javaslatot fogalmaz meg arra, hogy a jövőben az államközi energiaügyi szerződéseket már a korai szakaszban is be kell mutatni Brüsszelnek. Arra a felvetésre, hogy a magyar–orosz megállapodások estében hogyan fog ez működni, az energiaügyi biztos azt mondta: vannak érveik arra, hogyan lehet meggyőzni a magyar miniszterelnököt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!