2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Brüsszel újabb eljárással fenyegeti Magyarországot

2015. március 12., csütörtök 12:01, frissítve: szombat 15:34

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Brüsszel a biztonsági őrök munkaidejét kifogásolja. A vagyonőrök ugyanis Európa-szerte heti 48 órát dolgozhatnak, Magyarországon ezzel szemben 72 óra a munkaidejük. A magyar kormánynak májusig kell változtatni a szabályozáson, különben elindul a kötelezettségszegési eljárás.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy változtasson vagy válaszoljon az Európai Bizottság legújabb kifogásaira. Az úgynevezett készenléti munkakör lehetővé teszi, hogy a magyar vagyonőröket hetente 72 órában foglalkoztassák, ami naponta több mint 10 órát jelent, pihenőnap nélkül. Az uniós jogszabály viszont csak 48 órát tesz lehetővé hetente.

A problémára a Magánbiztosítási Dolgozók Demokratikus Szakszervezete hívta fel az Európai Bizottság figyelmét. Azt kifogásolták, hogy a magyar szabályozás miatt a vagyonőrök a megengedettnél többet dolgoznak, ráadásul a túlmunkát sem fizetik ki nekik. A szakszervezet adatai szerint hiába heti maximum 40 óra a munkaidő, a vagyonőrök havonta akár 300 órát is dolgoznak. Az Európai Bizottság előzetes állásfoglalása az érdekképviseletnek ad igazat, megítélésük szerint nem teljesül a munkavállalók védelme Magyarországon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!