2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Botrány előzte meg Obama kenyai látogatását

2015. július 24., péntek 07:40, frissítve: szombat 13:30

Ősei földjét keresi fel az amerikai elnök, aki apai ágon Kenyából származik. Barack Obama szenátorként már járt az afrikai országban, de a Fehér Ház átvétele óta ez az első útja. Látogatása előtt nagy felháborítást váltott ki a CNN, amely a terrorizmus melegágyának nevezte az országot. A kenyai belügyminiszter bocsánatkérést követel.

Hatalmas transzparensek köszöntötték az amerikai elnököt Nairobiban. A határátkelőket mindeközben senki sem őrzi a CNN beszámolója szerint. Az amerikai hírtelevízió helyszíni tudósításában azt állította, hogy a kenyai kormány egyre tehetetlenebb a fegyvercsempészek és a terroristák feltartóztatásában. Ez mindenekelőtt a szomáliai As-Sabaáb iszlamista szervezetre vonatkozik.

„Úgy értesültünk, hogy ezt az útvonalat használja az As-Sabaáb, ezért kellett felvennünk a biztonsági mellényeket. A mögöttünk lévő út hivatalosan közútnak számít, de ez a csempészútvonal is, amely Szomáliát és Kenyát köti össze. Nincs rendőri jelenlét, nincsenek ellenőrző pontok, azt hozol be amit és akit akarsz” – tudósított a helyszínről Nima Elbagir, a CNN munkatársa.

A CNN szerint a biztonsági kérdések jelentik a legnagyobb kihívást Kenya számára. Az ország belügyminisztere szerint az amerikai hírtelevízió nem csak negatív kampányt, hanem egyenesen ellenpropagandát folytat hazája ellen. „Felfigyeltünk arra, hogy a CNN beszámolóiban azzal igyekszik lejáratni Kenyát, hogy nem biztonságos ország. Ez az álláspont nem ellenőrzött hazugságokon alapszik, és arroganciával teli nagyfokú felelőtlenség a csatorna részéről” – reagált Joseph Ole Nkaissery.

A belügyminiszter szerint hazája Szomália közelsége miatt a terrortámadások célpontja, és nem a terrorizmus melegágya. A kenyai kormány 2014 decemberében elfogadta a terrorizmus elleni törvényt, de ez nem tartóztatta fel a terroristákat. Áprilisban a garrisai egyetemen mészárolták le a nem iszlám vallású diákokat, akkor százötvenen haltak meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!