2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:05

Bombatámadás és tűzharc a parlamentnél

2015. június 22., hétfő 10:25, frissítve: kedd 11:49

Tálibok támadták meg az afgán parlamentet. Az afgán rendőrség szerint az iszlamista fegyveresek négy pokolgépet robbantottak fel az épület előtt, és tűz alá vették a törvényhozást. A képviselők mind az ülésteremben tartózkodtak az akció idején. Kórházi források szerint 21 civil, közte öt nő és három gyerek sérült meg az összecsapásban. A hat támadó mindegyikét lelőtték.

Robbanás rázta meg a kabuli parlament ülését. A televízió élő adásában is látszott, amint az egyik képviselő beszédét detonáció szakítja félbe, majd a politikusokat a sűrű füsttel teli teremből tessékelték ki az őrök.

Az egyik tálib fegyveres a parlament kapujának hajtott egy bombával megrakott autóval, majd társai össztűz alá vették az épületet. A tálib fegyveresek egy épülő házban húzták meg magukat, onnan lőttek.

– Éppen dolgoztam, amikor hatalmas lángok csaptak fel abból az épületből, ahol, még mindig hallják, harcot vívnak. Nem tudom pontosan, mi történik ott – mesélte a történtek alatt egy kabuli boltos.

Végül a rendőrök verték vissza az ostromot és végeztek a hat iszlamista fegyveressel.

A tálibok épp arra a napra időzítették az akciót, amikor a kabuli törvényhozásban az új védelmi miniszter beiktatásáról szavaztak. De a képviselőket sikerült sértetlenül kimenteni az ülésteremből. „A robbanás miatt a parlamentben senki sem sérült, vagy halt meg. Talán egy két őr könnyebben, de képviselő egy se” - mondta el Lali Hamidzai képviselő.

Az összecsapásban azonban több civil, közte nők és gyerekek is megsérültek.

A 2003-ban elűzött tálibok korábban is követtek el összehangolt támadásokat hivatalos afgán célpontok ellen. Akcióik száma országszerte megnőtt azóta, hogy kivonták az amerikai és NATO-erők nagy részét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!