2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Blair: Romboló erejű folyamat a brexit

Hír TV

2018. január 5., péntek 08:01, frissítve: péntek 10:47

Másfél év után adta ki a bizottság az egyik brüsszeli lap által kikért dokumentumot. Csökkentené az osztrák kormány a külföldön élő gyermekek után járó támogatást. Követői lehetnek a brexitnek Európában. Külföldi lapszemle.

Két év után megkapta a Politico című brüsszeli lap a még tavalyelőtt novemberben közérdekűadat-igényléssel kikért, Günther Oettinger és Klaus Mangold kapcsolatát őrző bizottsági dokumentumok egyikét. Az Európai Bizottságban tíz levelet találtak 2010–2015 közöttről, de ezek közül csak egyet voltak hajlandók megmutatni. A többit személyiségi jogi és üzleti titokra hivatkozva tartották vissza, csak az látszik, hogy mikor ki írt kinek. Ezekből is kiderül azonban, hogy a két német rendszeres kapcsolatban állt egymással. A bemutatott levelet 2011 márciusában írta Oettinger Klaus Mangoldnak, és megköszöni benne, hogy összehozott egy találkozót a Gazprom magas rangú képviselőivel egy futballmeccs közben.

Csökkenteni akarja az új osztrák kormánykoalíció a külföldön élő osztrák gyerekek után járó szociális juttatásokat – írja a bécsi Wiener Zeitung. Sebastian Kurz az első kormányülés előtt jelentette be, hogy csökkentik azon osztrák állampolgárok gyerekei után folyósított juttatásokat, akik olyan országban élnek, ahol az ausztriainál alacsonyabbak a megélhetési költségek. Sebastian Kurz szerint igazságtalan az, hogy havonta nagyjából 300 eurót utalnak át két olyan osztrák gyermek után, aki Romániában él, ahol ez az összeg csaknem az ottani havi átlagkeresetnek felel meg. A kancellár szerint évente akár 100 millió eurót is megspórolhat az államkassza, ha a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat a jövőben a helyi megélhetési költségekhez igazítják.

Romboló erejű folyamat a brit uniós tagság megszüntetése, és akár újabb tagállamok kiválásához is vezethet Tony Blair volt brit kormányfő szerint. A korábbi miniszterelnök a Die Weltnek nyilatkozott. Blair szerint valamennyi tagállamban megvannak azok a félelmek és feszültségek, amelyek Nagy-Britanniában az európai uniós tagság megszüntetését pártolók győzelméhez vezettek a 2016-os népszavazáson. Blair úgy véli, hogy a brexitet fel kell használni a félelmeket okozó gondok megoldására, különben tovább erősödik a populizmus. Nem szabad visszariadni a reformoktól, például az egyik uniós alapszabadság, az EU-n belüli lakhelyválasztás és munkavállalás szabadságának felfüggesztésétől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!