2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Bevándrolással fiatalítanák Európát

2015. március 4., szerda 18:45, frissítve: szerda 19:13

Bővítheti a legális bevándorlás lehetőségeit az Európai Unió – mondta a migrációról tartott vita után az Európai Bizottság első alelnöke. Szerinte erre a többi között azért van szükség, mert Európa öregszik. A menekültügyi uniós biztos közben kijelentette: migrációs szempontból a magyar–szerb határszakasz az Európai Unió egyik legproblémásabb területe.

Rendkívül sürgető a migrációs helyzet, ezért cselekedni kell – ez az Európai Bizottság álláspontja. A brüsszeli testület első alelnöke kijelentette, hatékonyabb információcserére, megerősített határvédelemre és az embercsempészekkel szembeni keményebb fellépésre van szükség. Hozzátette, mára ez a probléma európai üggyé vált. „Már teljesen megváltozott az a hozzáállás, hogy az az ország oldja meg ezt a problémát, akit leginkább érint, mert mindannyian benne vagyunk ebben a problémában. Németországba félmillióval több bevándorló érkezett idén, Svédországban is most a legmagasabb menekültek száma. A szolidaritás azt is jelenti, hogy elfogadjuk azt, hogy ez egy olyan probléma, amely minden egyes tagállamot érint” – mondta Frans Timmermans.

Elhangzott az is, hogy az Európai Unió határellenőrzésért felelős ügynökségét, a Frontexet meg kell erősíteni, ez a szervezet azonban csak összehangolja a közös határvédelmi műveleteket. Az illetékes biztos hozzátette, ha a magyar–szerb határon szorosabb ellenőrzést szeretnénk, arra a tagállamoknak áldozniuk kell. „Ami a külső határok biztonságát illeti, legyünk realisták. A Frontex nem egy európai uniós határrendészet, ha ilyet szerettünk volna, akkor azt meg kellett volna teremtenünk. Hogyha erősíteni akarjuk a Frontexet, több forrásra van szükség a tagállamok részéről. Erősítenünk kell a humán- és anyagi erőforrások gyorsabb mozgósítására, hogy segítsünk azoknak a tagállamoknak, akikre nagy migrációs nyomás nehezedik, nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem a magyar–szerb határon is” – mondta Dimitrosz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos.


Az Európai Bizottság májusra készíti el az új migrációs törvénycsomagot, amely a menekültügyi rendszer megerősítését, az illegális bevándorlókkal szembeni határozottabb fellépést és a határok biztonságának növelését célozza meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!