2024. 02. 20. Kedd Aladár, Álmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Berlusconin múlhat az olasz kormányzás

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 18:51, frissítve: csütörtök 19:23

Az Öt Csillag Mozgalom is része lehet az új olasz kormánynak – jelentette be a választásokat megnyerő jobboldali koalíció vezetője. Matteo Salvini szerint az új kabinet alapját a szövetségének kell adnia, de a stabilitás érdekében az Öt Csillag Mozgalommal is együttműködnének. Az elitellenes párt egyik feltétele, hogy az új kabinetnek ne legyen tagja Silvio Berlusconi.

Egy hónapja, az olasz választások éjjelén győztes mosollyal az arcán állt a kamerák elé Matteo Salvini. Az általa vezetett jobboldali szövetsége az első helyen végzett, de többséget nem szerzett.

 

Salvini most, miután tárgyalt az államfővel, bejelentette, hogy koalíciót ajánl a második helyezett Öt Csillag Mozgalomnak.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a kormány kitöltse ötéves hivatali idejét. A kormánynak nyilvánvalóan a jobbközép koalícióból kell kiindulnia, amely megnyerte a választást. Ha tartós kormányt szeretnénk, akkor az Öt Csillag Mozgalmat is be kell vonnunk. Minden más megoldás ideiglenes lenne” - mondta Salvini.

Ha az olasz kormánykoalíció létrejön, meglehetősen színes lenne. Matteo szövetsége a jobbközéptől a szélsőjobbig terjed, miközben az Öt Csillag Mozgalom alapvetően baloldali eszméket hirdet, elitellenes és a közvetlen demokrácia híve. A közös nevező az lehet, hogy mindkét formáció szakítana a hagyományos olasz politikával, és szigorítana a bevándorláson. Az eddig kormányzó balközép Demokrata Párt minden bizonynal ellenzékbe szorul.

„Hasznosak lehetünk Olaszország számára abban az új szakaszban is, amely a márciusi választások után kezdődött. Főszereplők lehetünk, és erről meg vagyunk győződve” - mondta a Demokrata Párt illetékese, Maurizio Martina.

Az Öt Csillag Mozgalom akkor hajlandó szövetségre lépni Salvinivel, ha a kormányban nem kap szerepet Silvio Berlusconi. Ennek jelenleg törvényi akadálya van, a volt miniszterelnököt eltiltották a közügyektől, amikor adócsalásért elítélték. A szilencium azonban 2019-ben lejár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!