2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Berlusconi jövőre visszatérne a politikába

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 10:45

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbezett Silvio Berlusconi az olasz bírósági ítélet ellen, amely eltiltotta a közügyektől.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán Silvio Berlusconi megtámadta az olasz bíróság döntését a közügyektől való eltiltásáról. A volt olasz kormányfőt adócsalás miatt ítélték el, aminek következtében 2019-ig nem jelöltetheti magát miniszterelnöknek. Berlusconi azonban ennek ellenére visszatérne a nagypolitikába. Pártja, a jobboldali Forza Italia megnyerte a szicíliai regionális választást novemberben és a jövő évi parlamenti voksoláson a mérleg nyelve lehet a parlamentben.

„Szívemből köszönöm a szicíliai választóknak, hogy hallgattak rám, és a valódi, konstruktív és komoly változásra szavaztak” – fogalmazott a volt olasz kormányfő.

Berlusconi 2011-ben kényszerült lemondani a kormányfői posztról, miután Olaszország a csőd szélére került, a miniszterelnököt pedig azzal gyanúsították meg, hogy egy kiskorúnak fizetett a szexért. Ügyvédjei azzal érvelnek, hogy Berlusconi koncepciós per áldozata. Az olasz kormány jogi képviselője visszautasította ezt a feltételezést.

„Ilyen ügyre, mint ami miatt itt összegyűltünk, eddig nem volt példa. Nem azért, mert most először vizsgálja a bíróság, hogy meddig terjed az olasz jog, hanem azért, mert ennyire világosan még soha nem kérdőjelezték meg a hatalmi ágak elválasztásának elvét, valamint a törvényhozás és az igazságszolgáltatás különálló szerepét” – nyilatkozta Maria Giuliana Civinini, az olasz kormány képviselője.

Olaszországban jövő májusban lesznek parlamenti választások. A felmérések szerint Berlusconi pártja jelenleg a harmadik legnépszerűbb politikai erő.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!