2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Béremelésért sztrájkolnak a rendőrök és a pilóták

2015. február 13., péntek 12:28, frissítve: péntek 13:02

Németországban a pilóták, Olaszországban a rendőrök sztrájkoltak a magasabb fizetésért. Rómában 10 ezer egyenruhás vonult utcára. Azt mondják, a tömegrendezvények biztosításáért külön pénzt kérnek. A német pilóták a korkedvezményes nyugdíj megtartását is követelik.

Rendőrök biztosították kollégáik tüntetését Rómában – 10 ezer egyenruhás ment csütörtök délután az olasz fővárosba, vidékről buszokkal és különvonatokkal vitték őket. „Mi ugyanannyit keresünk az utcán télen, mint egy közalkalmazott a fűtött irodában” – panaszolta Francesco Rosolaccio rendőr, az egyik szervező.

Rómában szilveszterkor volt botrány a rendőrség miatt. December 31-én és január 1-jén a rendőrök 90 százaléka beteget jelentett, hogy ne kelljen dolgozni. Az egyenruhások rangon alulinak tartják a tömegrendezvények biztosítását és pluszpénzt akarnak érte.

„Egész Európában a terrorizmus elleni fellépésről beszélnek. Ilyenkor szerintem elég fontos lenne, hogy a rendőrség, a kormány és a lakosság ne egymás ellen hadakozzon, hanem mindenki végezze a munkáját” – mondja egy olasz férfi.

A lakosság máshol is nehezen tűri jól fizetett emberek sztrájkját. Németországban fél éve minden hónapban van reptéri munkabeszüntetés. Most épp a Lufthansa fapados légitársaságának a pilótái nem dolgoznak 2 napig, mert kedvezményesebb nyugdíjat akarnak. Egy hete a légiirányítók és a földi személyzet sztrájkoltak.

„Mit csináljak? Kiszolgáltatott vagyok, hogy emberek elvégzik-e a munkájukat, vagy nem. A pilóták úgyis rengeteget keresnek, és 55 évesen nyugdíjba mehetnek, én meg majd csak 67 évesen. Nem igazán értem, hogy mit akarnak”  – méltatlankodott egy utas.

Németországban január végén a fémipari munkások is sztrájkoltak, majdnem 4 millió ember szüneteltette a munkát, leállt a termelés a BMW és a Mercedes gyáraiban is. A munkások 5 és fél százalékos béremelést követeltek, de csak 2 százalékot kaptak, ezért újabb munkabeszüntetést terveznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!