2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Beperelik a fertőzött bébiételek forgalmazóit

Hír TV

2018. január 15., hétfő 22:01, frissítve: hétfő 22:52

Beperelik a szalmonella-botrányban érintett francia céget és a bébiételek forgalmazóit a megbetegedett gyerekek családjai. Világszerte 83 országba került a vállalat fertőzött termékeiből, amelyeket válogatás nélkül visszahívnak a botrány nyomán.

A Lactalis bébiételgyártó cég botránya decemberben robbant ki, miután több gyerek is szalmonellafertőzést kapott Franciaországban. Mindegyikük meggyógyult, de 35 esetben bizonyossá vált, hogy a fertőzést a bébiétel okozta. A cég először csak az észak-franciaországi üzemben függesztette fel a gyártást, majd úgy döntött, hogy minden terméküket visszahívja – ugyanis nem tudták megállapítani, melyek a fertőzött szállítmányok. A visszahívás 83 országban 12 millió babatejport és bébiételt érint.

A Lactalis minden Craonban gyártott bébi-tejtermékét visszahívja, függetlenül a gyártási dátumtól. Akárhol is értékesítették, elsősorban a szupermarketekből és a gyógyszertárakból. A radikális lépés célja egyszerű: el akarjuk kerülni a késlekedést, a készletek kiválogatását és az emberi hibázás lehetőségét – mondta a francia pénzügyminiszter.

Közben kiderült az is, a francia vállalat belső vizsgálata már augusztusban kimutatta a szalmonellabaktérium jelenlétét, de erről nem értesítették a hatóságokat, sőt egy szeptemberi állami ellenőrzés sem talált semmit.

Az üzem újranyitását csak akkor engedélyezzük, ha megbizonyosodunk arról, hogy a Lactalis-csoport végrehajtotta a szükséges javításokat, ha megfelelően felszámolták a baktérium jelenlétét, és minden megtesznek, nehogy megismétlődjön mindez – mondta a francia mezőgazdasági miniszter.

Noha a cég vezetője az érintett családoknak kárpótlást ígért, a megbetegedett gyermekek szülei pert indítanak és mindenkit arra kérnek, egyelőre ne vásárolják a Lactalis termékeit.

Visszaigazolták nekem, hogy a családok a következő napokban beperlik az összes nagy szupermarketet és forgalmazót, és természetesen a leginkább érintett felet – mondta az áldozatok csoportjának szóvivője.

Ügyvédjük a külföldi áldozatokat is arra kérik, csatlakozzanak hozzájuk.

Mivel a jogsértés francia területen történt, és a gyanúsított a Lactalis-csoport központja Franciaországban van, az áldozatok – legyen szó spanyolokról, görögökről vagy kínaiakról – Franciaországban perelhetnek a párizsi ügyészségen – mondta az áldozatok ügyvédje.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala közleményében fogalmazta meg, az uniós riasztási rendszer adatai alapján Magyarország egyelőre nem érintett a botrányban, az érintett gyárból nem szállítottak terméket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!