2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Beidézheti Trumpot a különleges ügyész

Hír TV

2018. május 2., szerda 08:20, frissítve: szerda 12:03

Beidézheti Donald Trumpot Robert Mueller különleges ügyész, aki az elnök kampánystábja és az orosz kormány kapcsolatait vizsgálja. Mueller erről Trump ügyvédeinek beszélt nemrég. Közben republikánusok egy csoportja azon dolgozik, hogy eltávolítsák posztjáról a Muellert kinevező igazságügyi miniszterhelyettest.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin első személyes találkozóján tavaly, a hamburgi G20-as csúcson történt. Azt, hogy a háttérben mióta és milyen mértékben szól bele az orosz állam az amerikai belügyekbe, speciális bizottság vizsgálja Washingtonban, Robert Mueller különleges ügyész vezetésével.

A Moszkva és a Trump-kampánystáb állítólagos kapcsolatairól szóló nyomozás már elérte az amerikai elnök szintjét is, és Donald Trumpnak is válaszolnia kell az FBI kérdéseire. Ha erre magától nem hajlandó, Mueller akár idézést is küldhet neki – erről az ügyész még márciusban beszélt Trump ügyvédeivel a Washington Post értesülései szerint.

A New York Times pedig nemrég Mueller kérdéseit is kiszivárogtatta: a különleges ügyész a többi közt azt firtatná, miről beszélt Michael Flynn, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója még a beiktatása előtt az orosz nagykövettel; valamint, hogy Trump miért rúgta ki James Comey-t az FBI igazgatóját. Comey szerint azért, mert Flynn után nyomozott, annak ellenére, hogy Trump le akarta állítani.

Közben republikánusok egy csoportja azon dolgozik, hogy eltávolítsák posztjáról a Muellert kinevező igazságügyi miniszterhelyettest. Rod Rosenstein erről egy kiszivárgott dokumentumból értesült, amit senki sem vállalt névvel az őt vádoló republikánusok közül.

„Nincs mit mondanom az ilyen dokumentumokról, így hogy senki sem elég bátor ahhoz, hogy ráírja a nevét, és így szivárogtatják ki. De azt elmondhatom, hogy vannak, akik privátban és nyilvánosan fenyegetnek engem egy ideje, és szerintem ők mostanra megérthetnék, hogy az igazságügyi minisztériumot nem lehet zsarolni. Azt fogjuk tenni, amit a jogállamiság megkövetel tőlünk, és bárki bármivel fenyegetőzik, az nem fogja befolyásolni a munkavégzésünket” – mondta Rosenstein.

A republikánus képviselők azért támadják Rosensteint, mert a tisztviselő nem volt hajlandó kiadni nekik az orosz befolyás ügyében folytatott FBI-nyomozás dokumentumait. Rosenstein most ismét leszögezte: nem fogja megszegni a titoktartásról tett esküjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!