2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Be kell fejezni a magyarországi romák jóindulatú elkülönítését”

2016. szeptember 20., kedd 09:20, frissítve: kedd 12:24

A magyarok el fogják utasítani a kvótarendszert a népszavazáson – a Newsweek szerint, az AP hírügynökség pedig a magyarországi romák iskolai szegregációjáról ír. Nemzetközi lapszemle.

Magyarország valószínűleg el fogja utasítani az EU menekültkvótáját – ezzel a címmel ír a Newsweek a közelgő népszavazásról. A cikkben idézett felmérés szerint a választók legalább kétharmada nemmel fog szavazni; a szerző ennek okát abban látja, hogy a többi volt kommunista országhoz hasonlóan Magyarországnak is nagyon kevés tapasztalata van a bevándorlással kapcsolatban, a lakosság továbbra is túlnyomórészt fehér és keresztény. A másik ok az a friss élmény, hogy egy évvel ezelőtt Magyarország volt az európai menekültválság epicentruma.

Lélektani lendületet adhat a pozsonyi informális EU-csúcs – írja véleménycikkében a szlovákiai Új Szó. A publicista szerint számítani lehetett a magyar miniszterelnök pesszimizmusára, és arra is, hogy az uniós vezetők nem oldják meg a problémákat, de az új és pozitív fejlemény, hogy a politikusok nem estek egymás torkának – Angela Merkel nyomására sikerült elkerülni a nagy összeütközést. A szerző úgy véli, ha ez kitart, végre nemcsak rövid-, de középtávú érdekek mentén is kompromisszumos döntések születhetnek.

Be kell fejezni a magyarországi romák jóindulatú elkülönítését – idézi szakértők véleményét az Associated Press. Az Európa Tanács emberi jogi tanácsadói szerint káros, hogy a cigányok bizonyos egyházi iskolákban külön, felzárkóztató osztályokban tanulnak, mielőtt bekapcsolódhatnak a többségi oktatásba. A szakértői testület szerint ez a gyakorlat homlokegyenest ellentétes az integráció és az egyenlő bánásmód elvével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!