2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Azonosították a Mohamed-karikatúrák miatt lövöldözőket

Hír TV

2015. május 4., hétfő 17:31, frissítve: hétfő 18:06

Azonosították az amerikai hatóságok a texasi iszlámellenes rendezvényre támadó két férfit. Kiderült, hogy egyikük ellen már nyomoztak terrorizmus gyanúval. A két merénylőt lelőtték a rendőrök. A lakásukban már házkutatást is tartottak, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek. A Mohamed-karikatúrákat bemutató rendezvény részvevői közül senki nem sérült meg.

Szövetségi nyomozók vizsgálták át két támadó autóját a Dallas melletti Garlandben, miközben a jármű mellett még a fegyveresek holttestei hevertek. Egy iszlámellenes rendezvénynél kezdtek lövöldözni, ekkor hatástalanították őket a találkozót őrző egyenruhások. Rajtuk kívül csak egy biztonsági őr sérült meg, könnyebben. A hatóságok mindkét férfit azonosították, és kiderült, hogy egyikük ellen már vizsgálódott az FBI terrorgyanú miatt. A támadók otthonát is átkutatták.

„A két gyanúsítottat phoenixi lakosként azonosítottuk. Az FBI a rendőrség együttműködésével átkutatta a házat, hogy bizonyítékokat szerezzen” – közölte John Iannarelli ügynök.

A kiállításon Mohamed prófétát kifigurázó karikatúrákat versenyeztettek. A legjobbnak kikiáltott művel tízezer dollárt lehetett nyerni. Európa egyik vezető iszlámellenes politikusa, a holland Geert Wilders is felszólalt, aki ellen már korábban is próbáltak merényletet végrehajtani. Az eseményt szervező civil szervezetet is vádolták már korábban gyűlöletkeltéssel, még az FBI is nyomozott ellene. A tagjai azt mondják, csak a szólásszabadságot védik.

„Jézus Krisztus a kereszten egy üveg vizeletben talán sérthet sokakat, de soha senki nem gyilkolt embereket vagy gyújtott fel nagykövetségeket, és senki sem irtott ki népcsoportokat ezért. Úgy gondolom, valahol el kellene kezdeni embernek lenni. A média és a nyugati elit önfeladása, saját magunk elcsendesítése annak érdekében, hogy ne bántsuk meg ezeket a vadakat, rémisztő” – nyilatkozta Pamela Geller kiállításszervező.

Az eseménynek otthont adó központ körül sem ez az első botrány. Januárban a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo elleni merénylet után néhány nappal az iszlám vallás védelmében szervezetek ott találkozót, ami heves tiltakozást váltott ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!