2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az utolsó vacsorára emlékezik nagycsütörtökön a keresztény világ

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 12:39, frissítve: csütörtök 15:30

Rómába több mint egymillió hívőt várnak a nagyheti ünnepkörre és húsvétra. Az olasz hatóságok terrortámadásoktól tartva rendkívül szigorú ellenőrzést vezettek be erre az időszakra. Idén a húsvét egybeesik a zsidó pészahhal, amely az egyiptomi fogságból való kiszabadulás ünnepe.

A napokban több embert is elfogtak terrorizmus gyanújával. Egy marokkói származású férfit Torinóban, még szerdán. A 23 éves, egyébként olasz állampolgár a hatóságok szerint az interneten toborzott harcosokat terrortámadásokhoz, és maga is kamionos gázolásra készült. Csütörtökön pedig öt személyt, köztük négy tunéziait vettek őrizetbe. Ők az olasz ügyészség szerint kapcsolatban állhattak a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetőjével.

Róma belvárosában a Szent Péter tér köré biztonsági zónát alakítottak ki az esetleges támadások megakadályozására. A zöldzónába a nagyhét alatt nem lehet behajtani teherautóval. Az olasz fővárosban tízezer rendőr szolgál.

A Fülöp-szigeteki katolikus hívek idén is, mint minden évben, az egyházi helytelenítés ellenére megjárják és átélik a keresztutat, vezeklésül a fizikai fájdalmat is vállalva. A 100 milliós Fülöp-szigeteken a lakosság 80 százaléka katolikus. „A fiataloknak, akik csatlakoznak hozzánk, lehet, hogy csak játék, de nekünk ez már hagyomány. Régóta csináljuk ezt” – fogalmazott az egyik résztvevő.

A Vatikánba és Rómába ezúttal is zarándokok millióit várják a kereszténység legnagyobb ünnepére. Ilyenkor rendszerint megtelik az örök város.

A húsvéti ünnepkör nagycsütörtökön délelőtt az úgynevezett krizmaszentelési misével kezdődik. Ezen a szertartáson a székesegyházakban a püspökök megáldják a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát, amelyet bérmáláskor használnak.

Az esti misén az utolsó vacsorára emlékeznek a hívek, valamint arra is, hogy egykor Krisztus – szeretetének jeléül – megmosta tanítványai lábát. Ferenc pápa idén megint rabok lábát mossa meg, és a római börtön foglyai előtt mutatja be a nagycsütörtöki szentmisét. Ezen a szertartáson hallgatnak el a templomok harangjai, és csak a nagyszombati feltámadáson szólalnak meg újra. Nagypénteken pedig Jézus kereszthalálára emlékeznek a hívek. A római Colosseumnál százezreket várnak a katolikus egyházfő által vezetett Keresztútra.

Közben Jeruzsálemben is az előkészületeket végzik. A húsvét idén egybeesik a zsidó pészahhal, amely az egyiptomi fogságból való megszabadulás ünnepe. Ilyenkor minden kovászos élelmiszert el kell távolítani a lakásból és az ételeket csak a pénteken kezdődő pészahra előkészített edényekben szabad főzni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!