2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Az USA teljes atommentesítést, Észak-Korea a szankciók feloldását akarja

Hír TV

2018. június 11., hétfő 20:34, frissítve: hétfő 21:09

Az utolsó pillanatig egyeztetnek Észak-Korea és az Egyesült Államok diplomatái a keddi Kim–Trump találkozó előtt Szingapúrban. A két ország delegációi a lehetséges megegyezési feltételeket próbálják a lehető legközelebb hozni. A tárgyalások legfontosabb pontja az észak-koreai atomfegyverek leszerelése, amiért az ázsiai diktatúra várhatóan a gazdasági szankciók feloldását kéri majd cserébe.

Tortával kedveskedett a szingapúri kormány az amerikai elnöknek. Donald Trump boldogan elfújta a szülinapi gyertyát, noha csak csütörtökön lesz 72, de akkor már túl lesz a történelmi találkozón Kim Dzsong Unnal.

Az egész világ arra vár, hogy a történelem során először üljön egy asztalhoz az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője. A találkozó magyar idő szerint kedd hajnalban lesz a Capella Hotelban Sentosa szigetén, ahol már vasárnap óta soha nem látott biztonsági készültséget vezettek be.

A megbeszélések legfőbb témája a sztálinista ország atomprogramja. Trump célja, hogy Észak-Korea mondjon le nukleáris fegyvereiről, Kim Dzsong Un pedig biztonsági garanciákat, a nemzetközi szankciók enyhítését és a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását szeretné elérni.

„Remek dolog Szingapúrban lenni, izgalom a levegőben!” – írta az elnök Twitter-fiókjában. Az amerikai külügyminiszter szigorúbb hangot ütött meg előzetesen.

„Az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajlandó elfogadni megoldásként. A szankciók addig maradnak érvényben, amíg Észak-Korea teljesen és ellenőrizhetően fel nem számolja tömegpusztítófegyver-programját. Ha a diplomácia nem a megfelelő irányba halad, mi reméljük, hogy így folytatódik, de ha nem, akkor szigorítjuk a büntetőintézkedéseket” – mondta Mike Pompeo.

Észak-Korea nem rég még Dél-Korea mellett, Japánt és az Egyesült Államok is rakétacsapással fenyegette. Phenjan térségbeli szövetségese, Kína is bízik a találkozó sikerében, amelyet a régió biztonsága érdekében fontos lépésnek tart.

„Mint szomszédos ország, amely a koreai félsziget ügyében fontos szereplő, Kína folytatja a munkát az érintett felekkel és támogatja, hogy a Koreai-félsziget atomfegyvermentes legyen és tartós stabilitást teremtsünk meg a régióban” – mondta Kang Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az észak-koreaiak egyik nehezen feloldható feltétele volt korábban például, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki Dél-Koreából. Emiatt elsősorban Japán aggódik. Attól félnek, hogy Trump belemegy a katonák kivonásába, vagy létszámuk csökkentésébe. Ebben a helyzetben Tokió úgy érezheti, védtelen marad a nukleáris erővel rendelkező Észak-Korea és az egyre növekvő katonai erejű Kína szomszédságában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!