2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Az USA tagadja, hogy köze lenne az iráni tüntetésekhez

Hír TV

2018. január 3., szerda 12:00, frissítve: szerda 12:45

A perzsa állam vallási vezetője szerint Amerika és szövetségesei állnak a tiltakozási hullám mögött. A tüntetéssorozatnak már 22 halálos áldozata van, és csak Teheránban 450 embert vettek őrizetbe a rendőrök az előző három napban.

„Halál a diktátorra!” – kiabálták az iráni ellenzéki tüntetők, feltehetőleg nem Hasszán Rohani elnöknek, hanem a még nála is nagyobb hatalmú legfőbb vallási vezetőnek, Ali Hámenei ajatollahnak – miközben összecsaptak a feloszlatásukra küldött rendőrökkel.

Ennél sokkal erőszakosabb jelenetek is lejátszódtak a napokban, a múlt csütörtök óta tartó megmozdulásoknak már több mint húsz halálos áldozatuk van.

Csak Teheránban 500 embert őrizetbe vettek az utóbbi három napban.

A tüntetéseket eredetileg a magas árak robbantották ki Irán második legnagyobb városában, Meshedben, de hamar átcsaptak általános kormányellenes tiltakozásokba, és az egész országra átterjedtek. A demonstrálók már a korrupció és a külföldi háborúk pénzelése ellen is felemelték a szavukat, és a kormány, valamint a vallási vezetés távozását követelik.

Az Egyesült Államok a kezdetektől támogatja a teheráni vezetés elleni felkelést, amire 2009 óta nem volt példa a perzsa államban.

„Az iráni emberek végre tényleg megkaphatják az alapvető emberi jogokat. Donald Trump egyértelműen azt akarja, hogy érjen véget a terrorizmus állami szintű szponzorációja. Szerintem az egész világ ezt akarja” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője.

Az iráni legfőbb vallási vezető szerint egyértelműen Washington áll a tüntetések mögött.

„Az ellenség arra a pillanatra vár, amikor betörhet és szétverheti az Iráni Iszlám Köztársaságot. Akiknél a pénz van, akiknek fegyvereik, hírszerzőik vannak, összefogtak a politikusokkal, hogy bajba sodorják Iránt” – mondta Ali Hámenei ajatollah.

Az Egyesült Államok tagadja, hogy bármi köze lenne az iráni kormányellenes tüntetésekhez.

„Az iráni diktatúra most azzal próbálkozik, amivel eddig is: azt mondja, hogy a tüntetéseket Irán ellenségei tervelték ki. Mind tudjuk, hogy ez képtelenség. A tüntetések spontánok” – fogalmazott Nikki Haley.

Az amerikai ENSZ-nagykövet hozzátette: a világ összes szabadságszerető emberének támogatnia kell az iráni népet. Az Egyesült Államok rendkívüli ülést hívna össze az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amit a tanács tagjai még nem hagytak jóvá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!