2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Az oroszokat is megosztja a bolsevik forradalom

Hír TV

2017. november 8., szerda 08:23, frissítve: szerda 11:49

Megemlékezett a bolsevik hatalomátvétel századik évfordulójáról Orbán Viktor. A miniszterelnök külföldről pénzelt kis novemberi államcsínynek minősítette a kommunista propagandában nagy októberi szocialista forradalomként emlegetett eseményt. A kormányfő arra utalhatott, hogy Lenint a németek pénzelhették, akiknek az első világháborúban jól jött egy felforgató figura Oroszországban.

November 7-e a második világháború óta a katonai dicsőség napja Oroszországban. 1941-ben Sztálin ezen a napon küldte a frontra a szovjet csapatokat.

A Vörös téren több mint ötezer katona és kadét elevenítette fel korabeli egyenruhában és fegyverzetben az 1941-ben történteket. November 7-e a hidegháború óta az orosz nemzeti büszkeség napja. A szovjet időkben azt hirdette, amit ma is: az orosz nagyságot.

November 7-e nemcsak az orosz katonai dicsőség napja, hanem az 1917-es bolsevik hatalomátvételé is. A lenini fordulat megítélése nemcsak a világban, hanem Oroszországban sem egyértelmű. A centenáriumra készített közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a bolsevik forradalom vagy puccs végletesen megosztja az oroszokat.

Máig hat a nagy októberi szocialista forradalom kommunista propagandája. Hiába tárják fel a diktatúra rémtetteit, a megkérdezettek fele ma is pozitív történelmi figurának tartja Lenint és Sztálint. Az oroszok másik fele elítéli Leninéket és a velük kezdődő kommunista rezsimet.

A kettősséggel tisztában van Vlagyimir Putyin rendszere is, amely mindkét hagyomány örökösének tekinti magát. Elítéli a diktatúra bűneit, túlkapásait, de nem szégyelli a kommunista múltat. Putyin parádét rendez a Vörös téren, de a Kremlben nem tart állami megemlékezést a centenárium alkalmából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!