2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az olaszok miatt fájhat most a görögök feje

Hír TV

2018. május 29., kedd 14:42, frissítve: kedd 15:53

A kohéziós pénzek átcsoportosításának a déli tagállamok lehetnek a nyertesei.

Felfüggesztett demokrácia, Merkel fenyeget, Halva született kormány. Ezekkel a címlapokkal reagált az olasz sajtó arra a hírre, hogy a köztársasági elnök az IMF korábbi közgazdászát, Carlo Cottarellit bízta meg a kormányalakítással. Hiába nyerték meg a márciusi választást a populista és szélsőjobboldali pártok, az általuk javasolt eurószkeptikus kormány pénzügyminiszter-jelöltjét megvétózta Sergio Matarella köztársasági elnök.

Egyelőre ideiglenes kormány áll fel, mely elsősorban a jövő évi költségvetés elfogadásra koncentrál, bár ehhez nincs meg a többsége az olasz parlamentben. Közben a választásokon nyertes populista pártok máris kampányba kezdtek, amelyet egyenesen az ország eurózóna tagságára fűzhetnek fel. Ez pedig bizonytalanságban tartja az amúgy is ideges piacokat. Az olasz államadósság a GDP 132 százaléka körül jár. A 2300 milliárd eurónyi adósság, akkora, hogy ehhez az eurózóna állandó válságkezelési mechanizmusa sem elegendő. A Moody's hitelminősítő máris leminősítéssel fenyegeti Olaszországot.

Az olasz válság ráadásul továbbgyűrűzhet és kihathat a krízisből épp kilábaló Görögországra is, ahol a populista kormánypárt keményen küzdött a pénzügyi szigort előíró Németországgal. A görög külügyminiszter berlini látogatásán most Olaszország miatt aggódott. „Aggasztó a helyzet, mert mi egy stabil, demokratikus, Európa-párti Olaszországot szeretnénk. Ha tartós marad a politikai válság, akkor az komolyan kihathat a pénzügyi helyzetre, ami már nekünk is extra problémákat okozhat” – közölte Nikos Kotzias.

Az Európai Bizottság a következő hét éves költségvetési ciklus tervezetében egyébként épp azzal indokolja, hogy jelentős forrásokat vonnának el a közép-kelet-európai országoktól, hogy Dél-Európának komolyabb pénzügyi problémái vannak, ezért oda érdemes fejlesztési forrásokat átcsoportosítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!