2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Az IÁ vállalta a kopt keresztények elleni terrortámadást

Hír TV

2017. december 30., szombat 11:19, frissítve: szombat 12:01

Az Iszlám Állam vállalta magára az egyiptomi keresztények elleni pénteki terrortámadást. Kairó egyik külső összesen kilenc embert gyilkoltak meg egy kopt templomnál és egy keresztény tulajdonú üzletben.

„Újévkor és karácsonykor minden évben ezt kapjuk ajándékba” – ironizált keserűen egy kopt keresztény férfi arra utalva, hogy Egyiptomban rendszeresen követnek el merényleteket a közösségük ellen, különösen a vallási ünnepek környékén.

Kairó egyik déli külvárosában most kettős terrortámadást hajtottak végre koptok ellen: egy fegyveres férfi előbb egy boltban ölt meg két embert, majd egy templomot rohamozott meg, és agyonlőtt hat hívőt, valamint egy biztonsági őrt, mielőtt a rendőrök letartóztatták.

„A lövésekre ébredtem. Kiszaladtam az erkélyre, és láttam egy férfit, aki emberekre lövöldöz. Aztán hirtelen a semmiből eltalálta az arcomat egy golyó, miközben a támadó összevissza lövöldözött. Ha előtte állok, ott helyben meghaltam volna. Mindenkire rálőtt, aki a környéken volt” – nyilatkozta egy túlélő.

A merénylőnél robbanószerkezetet is találtak. Több szemtanú arról számolt be, hogy a támadó nem volt egyedül, de ezt a belügyi minisztérium nem erősítette meg.

„A támadóknál fegyver volt, bukósisakot viseltek, és volt náluk egy kék doboz is. Az egyikük lelőtt egy biztonsági őrt, ezután elkezdett a templomban lévő emberekre lőni. Odaszaladtunk segíteni, ezután ránk is tüzet nyitott. Fegyvertelenek voltunk, úgyhogy elrejtőztünk, és megvártuk, amíg átmegy a templom másik felébe. Aztán gyorsan megszereztük a halott biztonsági őr fegyverét, és megpróbáltuk lelőni a támadót, de elhibáztuk a lövést” – mondta egy másik túlélő.

Ezrek búcsúztatták a merénylet áldozatait, akiket egyszerre temettek el, már a tragédia napjának estéjén.

A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az elmúlt évben már több mint száz keresztényt gyilkoltak meg Egyiptomban, ezeket a merényleteket többnyire a terrorszervezet helyi tagjai követték el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!