2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az európai alapjoggal ellenkezhet a lengyel kormány lépése

Hír TV

2018. július 6., péntek 20:15, frissítve: péntek 20:42

Az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata is kiáll a lengyel legfelsőbb bíróság leváltott tagjai és elnökasszonya mellett. A szervezet szerint az európai alapjoggal ellenkezik, hogy a lengyel kormány elveszi a bíróságok függetlenségét, és összemossa a törvényhozást az igazságszolgáltatással.

Lengyelországban a nacionalista kormány 70-ről 65 évre csökkentette a bírák kötelező nyugdíjazásának a korhatárát, így a legfelsőbb bíróság tagjainak a harmadát le tudták váltani, köztük a testület elnökét. A Fidesszel szövetséges lengyel kormánypárt csak az alkotmányról feledkezett meg. Eszerint a bírák kinevezésük lejártáig dolgozhatnak, a legfelsőbb bíróság elnökasszonya pedig be is ment dolgozni a leváltása után, amiért a a lengyel legfelsőbb bíróság varsói épületénél tüntető ellenzékiek megtapsolták.

„A bíróságok független működése minden európai országban elengedhetetlenül fontos. A lengyelországi igazságszolgálati átalakítás rendkívül aggasztó. Az európai bírói tanács támogatja azokat a lengyel bírákat, akik védelembe vették a bíróságok függetlenségét és a szabálytalan kormányzati döntés ellenére folytatják a munkát” – közölte Kees Sterk, az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának vezetője.

A bíróságok függetlenségének a korlátozását nem elsősorban az idősödő bírák leváltása jelenti, hanem, hogy az új kinevezésekről egy politikai testület dönt, amit a kormánypárt vezet. Ők azt mondják: csak a régi kommunista bíróktól akarnak megszabadulni.

„Aggasztó, hogy Lengyelországban veszélybe került a jogállamiság, megszűnt a hatalmi ágak szétválasztása, ami megkövetelné, hogy a bíróságok a politikai élettől, a törvényhozástól függetlenül működjenek” – véli Marc De Werd, az Európai Bírák Konzultációs Testületének elnökségi tagja.

A bírósági reform miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított, és az ügy része a lengyel jogállamiság vizsgálatának is. A szolidaritás mozgalom egykori vezetője, Lech Walesa szerint a hatalmukat bebetonozó nacionalista kormány intézkedései előbb-utóbb polgárháborúhoz vezethetnek Lengyelországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!