2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az ENSZ is segített a hazatoloncolásban

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 10:14, frissítve: csütörtök 12:05

Több mint 140 illegális bevándorlót toloncoltak haza a líbiai hatóságok az ENSZ menekültügyi szervezetének segítségével. Az országban tarthatatlan a helyzet a menekülttáborokban, miután a migránsok csak nagy nehézségek árán tudnak hajóra szállni és Olaszország felé indulni. A szerb–horvát határon közben 150 migráns tüntetésbe kezdett. Azt követelték a horvát hatóságoktól, hogy nyissák ki a határt.

Líbia az ENSZ menekültügyi szervezetének közreműködésével toloncolja vissza őket hazájukba, a Nyugat-Afrikában található Guineába.

A líbiai menedékközpontok összefogásaként 142 guineai migránst szállítunk vissza – mondta Ismail Shanab, a Misrata Illegális Migráns Menedékközpont vezetője.

2014 óta 600 ezren indultak el Líbiából a Földközi-tengeren át Európába. Július óta drasztikusan visszaesett a bevándorlók száma, az egyik líbiai kikötőben fegyveresek tartóztatják fel az induló hajókat, és adják el a migránsokat rabszolgának. Az Amnesty International adatai szerint decemberre húszezer bevándorló rekedt Líbiában.

A szerb–horvát határon 150 migráns állított fel rögtönzött sátortábort a senki földjén. Az illegális bevándorlók azt követelik, hogy engedjék be őket Horvátországba, ahonnan Nyugat-Európába állnának tovább.

Ez az utolsó állomás. Addig maradunk itt, amíg meg nem halunk. Talán kinyitják a határokat, és engednek minket. Menni akarunk Szerbiából, mert nem támogatnak minket – mondta egy iráni férfi.

A horvát rendőrség készenléti alakulatot vezényelt a térségbe.

Nem kell víz és élelem. Engedélyt akarunk, hogy átléphessük a határt – mondta egy másik iráni.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában jelenleg 4500 migráns tartózkodik. A balkáni útvonal 2016-os lezárása óta is érkeznek menekültek Szerbiába, igaz, most már Bulgária felől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!