2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az ellenzék nem eresztené az uniós tagságot

2015. március 16., hétfő 10:27, frissítve: hétfő 10:30

Izlandon több ezer ember követelte az európai uniós csatlakozást a hétvégén, miután a kormány pénteken visszamondta az előkészítését. A szigetország a 2008-as gazdasági válság idején kezdeményezte a csatlakozást, de az új kormány tavaly befagyasztotta a tárgyalásokat, most pedig fel is mondta az együttműködést. Izland korábban a halászati szabályozás miatt nem csatlakozott az EU-hoz.

A teljes izlandi lakosság több mint egy százaléka tüntetett egyszerre vasárnap Reykjavíkban. A háromszázezres szigetország kormánya pénteken jelentette be, hogy leállítja az uniós csatlakozási folyamatot. „Azért tüntetünk, mert ez autokrata döntés, a kormány a parlament véleményét sem hallgatta meg az ügyről, és megpróbálja elszigetelni az országot. Az ellenzék ezért továbbra is fenntartja az uniós tagkérelmet” – mondta egy tüntető. A négy ellenzéki párt levélben kérte az EU-tól, hogy ne állítsa le véglegesen a csatlakozást.

Izland a 2008-as gazdasági válság után kért tagságot. Akkor az ország három legnagyobb bankja ment csődbe a fedezet nélküli külföldi kötvények miatt; napok alatt a GDP 10 százalékát, ötmilliárd dollárt buktak. Az uniós csatlakozástól pénzügyi védelmet vártak. 2013-ban viszont az euroszkeptikusok nyertek és, ők már akkor azt mondták, hogy a tagság túl sok kompromisszummal járna.

„A kormány azt hiszi, hogy nagy döntéseket úgy kell hozni, hogy kihagyjuk belőle az embereket és az ellenzéket. Ez szánalmas! A külügy-minisztérium nem az izlandi emberek akaratát képviseli külföldön. Mi az európai család tagjai vagyunk, és az uniós tagsági kérelemről se mondunk le” – közölte Guthmundur Steingrímsson ellenzéki képviselő, a Fényes Jövő (Björt framtíth) párt elnöke.

Az izlandiak korábban a halászati szabályok miatt nem akartak csatlakozni, az EU-tagság ugyanis azt jelentené, hogy be kell engedniük más országok flottáit a halászterületükre, kvótákat kell bevezetniük a lehalászott mennyiségre, és még a bálnavadászatot is be kellene tiltaniuk.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!