2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Ponta nem hajlandó lemondani

,

2015. június 5., péntek 14:50, frissítve: péntek 17:59

Lemondásra szólította fel a román államfő Victor Pontát, miután a miniszterelnököt pénteken kihallgatták a bukaresti korrupció-ellenes hivatal nyomozói. Pontát közokirat-hamisítással és adócsalással gyanúsítják. A kormányfő egyelőre nem hajlandó lemondani, de az ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezett ellene a parlamentben.

Újságírók gyűrűjében érkezett a román miniszterelnök a korrupció elleni hivatal épületéhez. Tizenhétrendbeli okirat-hamisítással, adócsalásban való bűnrészességgel és pénzmosással gyanúsítják. Ezeket még ügyvédként követte el, 2008 körül későbbi kampányfőnökével, Dan Şovával együtt.

„2007 és 2008 közötti jogi ügyekben lettem gyanúsított, amikor Dan Şovával dolgoztam együtt. Összeférhetetlennek tartja a bíróság azt is, hogy később Şova urat miniszternek jelöltem” –  ismerte el Ponta.

Az Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF a héten tette közzé a tavalyi összesítését. Eszerint Romániában indult a legtöbb eljárás korrupció miatt, kétszer annyi, mint a második helyezett Magyarországon. A román korrupció elleni hivatal, a DNA azután kapcsolt maximális fokozatra, hogy a német kisebbségi származású Klaus Johannis lett az államfő, épp Ponta ellen. Az elnök most lemondásra szólította fel a kormányfőt.

„Szerintem tarthatatlan helyzet az egész ország számára, hogy a miniszterelnök gyanúsított egy büntetőügyben. Az is igaz, hogy Romániának nincs szüksége politikai válságra, az rendkívül kártékony lenne, ennek megfelelően felszólítottam a kormányfőt a lemondásra” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!